ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Πρώτο κουδούνι σε πολλές χώρες -Πώς επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία στη σκιά της «Όμικρον»

Eπιστροφή σήμερα στα θρανία για πολλούς μαθητές στην Ευρώπη, στη σκιά της Όμικρον
Eπιστροφή σήμερα στα θρανία για πολλούς μαθητές στην Ευρώπη, στη σκιά της Όμικρον
ΑΡ

Το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ηχεί σήμερα, εκτός απο την Ελλάδα, σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Η ανησυχία λόγω της μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον» είναι έκδηλη.

Εκατομμύρια παιδιά σε όλη την Ευρώπη επιστρέφουν στο σχολείο αυτή την εβδομάδα εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον». Ποια είναι τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;

Διαφέρουν από χώρα σε χώρα, κοινός τόπος ωστόσο σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο είναι η ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών για την πιθανή έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και το παράθυρο που αφήνουν ανοικτό οι κυβερνήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων αν η επιδημιολογική εικόνα χειροτερέψει.

Γαλλία

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία κατέγραφε πάνω από 200.000 καθημερινές μολύνσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τα σχολεία άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα (3/1) μετά τις διακοπές της εορταστικής περιόδου.

Από την επαναλειτουργία των σχολείων, έχουν εντοπιστεί 47.453 θετικά κρούσματα σε μαθητές και 5.631 σε διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, λόγω της Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, 28 σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν και πάνω από 9.200 μαθήματα ματαιώθηκαν.

Σχολείο στη ΓαλλίαΑ.Ρ

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας περιλαμβάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ, με τα παιδιά να ελέγχονται έως και τρεις φορές όταν έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα. Ωστόσο, παρά το κλείσιμο αρκετών σχολείων, ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ επιμένει ότι στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία «όσο το δυνατόν περισσότερο».

Βρετανία

Το Λονδίνο έχει δώσει επίσης προτεραιότητα στα μαθήματα δια ζώσης και όχι στην τηλεκπαίδευση, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων, που ξεπερνούν τις 200.000 ημερησίως.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της Όμικρον, περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις τάξεις.

Τα μαθήματα πρόσωπο με πρόσωπο παραμένουν προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, παρά τις αναμενόμενες ελλείψεις εκπαιδευτικών λόγω της αυτοαπομόνωσης. Στο τέλος της περιόδου πριν από τα Χριστούγεννα, οι απουσίες εκπαιδευτικών άγγιξαν το 8%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί, προειδοποίησε ο υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι.

Ιταλία

Παρά το γεγονός ότι πάνω από 1000 διευθυντές σχολείων στην Ιταλία ζήτησαν να γίνουν ηλεκτρονικά τα μαθήματα, δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά σήμερα (10/1). «Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σαφή απόφαση: θα συνεχίσουμε με τους νέους κανόνες που θα εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντρέα Κόστα.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν μάσκες στις τάξεις καθώς και μαζικά τεστ. Στα δημοτικά σχολεία, ένα μόνο κρούσμα δεν θα προκαλεί άμεσο κλείσιμο, αλλά θα απαιτεί άμεσο γρήγορο έλεγχο για κάθε μέλος της τάξης την πρώτη ημέρα και πέντε ημέρες μετά την πρώτη ανίχνευση του κρούσματος. Οι τάξεις με δύο ή περισσότερα θετικά κρούσματα θα επανέλθουν στην τηλεκπαίδευση για 10 ημέρες.

Mαθητές σε σχολείο στην ΙταλίαΑ.Ρ

Περίπου 80.000 δάσκαλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απομόνωση, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα σχολεία ανοίξουν, θα λείπουν κατά μέσο όρο δέκα εργαζόμενοι ανά σχολείο, αναγκάζοντας τα σχολεία να μειώσουν τα ωράρια και να στραφούν σε διαδικτυακά μαθήματα.

Ισπανία

Τα παιδιά θα επιστρέψουν στα μαθήματα τη Δευτέρα, όπου το 31,5% των παιδιών μεταξύ 5 και 11 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Covid-19 και το 86,8% του πληθυσμού μεταξύ 12 και 19 ετών έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης.

Προς το παρόν, oι τάξεις στα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να τεθούν σε πλήρη καραντίνα όταν εντοπιστούν θετικά κρούσματα κορoνοϊού. Η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα άρσης αυτού του πρωτοκόλλου, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας, «υπάρχει ακόμη δρόμος». Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές για όλους τους μαθητές ηλικίας έξι ετών και άνω.

Γερμανία

Tα παιδιά σε πολλά γερμανικά κρατίδια επέστρεψαν στο σχολείο την περασμένη εβδομάδα (3/1) μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται για μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων Όμικρον.

Οι μαθητές σε όλα τα κρατίδια εκτός από τη Θουριγγία κάνουν μαθήματα με φυσική παρουσία. Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η Ρηνανία-Παλατινάτο, η Σαξονία, το Βραδεμβούργο και το Βερολίνο άρχισαν ξανά μαθήματα την περασμένη Δευτέρα και ακολουθούν σήμερα και άλλα κρατίδια.

Η μάσκα στα σχολεία είναι υποχρεωτική, γίνονται καθημερινά τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, ενώ από σήμερα επιστρέφουν στα τρία τεστ. Η τηλεκπαίδευση προβλέπεται μόνο αν υπάρχουν πολλά κρούσματα ανά σχολείο.

Απο το τέλος Ιανουαρίου έχει ανακοινωθεί οτι θα διατίθεται τεστ-γλειφιτζούρι τρεις φορές την εβδομάδα για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Η νέα υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Μπετίνα Σταρκ Βάτζινγκερ των Φιλελεύθερων έγραψε στο Twitter ότι τα δια ζώσης μαθήματα είναι ζήτημα διατήρησης των ίσων ευκαιριών για τους μαθητές και ότι πρέπει να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.