ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με το φλεγόμενο πλοίο στις Αζόρες: Το πολυτελές φορτίο και η ζημιά των 400 εκατ. δολαρίων

Το φλεγόμενο πλοίο με το πολυτελές φορτίο
Το φλεγόμενο πλοίο με το πολυτελές φορτίο
A.P

Ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο που έπιασε φωτιά στο μέση του Ατλαντικού Ωκεανού την περασμένη εβδομάδα μετέφερε αυτοκίνητα αξίας 400 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ασφαλιστικών κολοσσών

Το οχηματαγωγό πλοίο Felicity Ace που «εξακολουθεί να καίγεται νότια από τις Αζόρες» σύμφωνα με τον Guardian μετέφερε ένα φορτίο πολυτελών αυτοκινήτων αξίας τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων δολαρίων». Ανάμεσά τους 1.100 Porsche και περίπου 190 Bentley, οχήματα που είχαν κατασκευαστεί κατά παραγγελία από αγοραστές στις Η.Π.Α.

Το φορτηγό πλοίο που μετέφερε περισσότερα από 4.000 αυτοκίνητα τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά στις Αζόρες το απόγευμα της Τετάρτης (16/2). Τα 22 μέλη του πληρώματος του σκάφους εκκενώθηκαν, αλλά η φωτιά συνέχισε να καίει για αρκετές ημέρες, τροφοδοτούμενη από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά οχήματα που επέβαιναν στο πλοίο.

Εμπειρογνώμονες ασφάλισης απο τον όμιλο Russell Group εκτιμούν ότι η συνολική αξία των οχημάτων που βρίσκονται στο πλοίο ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια δολάρια, συν άλλα 38 εκατομμύρια δολάρια σε αγαθά εκτός οχημάτων. Υποθέτοντας ότι το πλοίο και το φορτίο του είναι ολική απώλεια, το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει ζημίες τουλάχιστον 155 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Όμιλο της Volkswagen, στην οποία ανήκουν οι Porsche, Audi, Bentley και Lamborghini.

Επισφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού

«Αυτά τα στοιχεία έδειξαν για άλλη μια φορά την επισφάλεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού», λέει ο Σούκι Μπάσι. «Το περιστατικό έρχεται σε μια κακή στιγμή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες βρίσκονται στη μέση μιας κρίσης εφοδιαστικής αλυσίδας στην προμήθεια ημιαγωγών, με αποτέλεσμα νέες καθυστερήσεις για νέα αυτοκίνητα. Μια εκδήλωση όπως αυτή δεν θα συμβάλει σημαντικά στην απώλεια εμπιστοσύνης στους καταναλωτές».

Η διαχειρίστρια του πλοίου, MOL Ship Management (Σιγκαπούρη), δήλωσε τη Δευτέρα (21/2) ότι το σκάφος «εξακολουθεί να καίγεται νότια των Αζορών, έχοντας απομακρυνθεί από τα νησιά». Πρόσθεσε ότι δύο πυροσβεστικά ρυμουλκά επρόκειτο να φτάσουν στο σημείο για να «αρχίσουν να ψεκάζουν με νερό το Felicity Ace μαζί με το περιπολικό σκάφος με την αρχική ομάδα διάσωσης ήδη επί τόπου για να μειώσουν τη ζέστη από το σκάφος».

Η εταιρεία είπε ότι το πλοίο παρέμενε σταθερό και δεν είχε διαρροή πετρελαίου. Ένα άλλο σκάφος διάσωσης με πυροσβεστικό εξοπλισμό πρόκειται να φτάσει από το Ρότερνταμ στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο João Mendes Cabeças, καπετάνιος του πλησιέστερου λιμανιού στο νησί Faial των Αζορών, δήλωσε στο Reuters το Σαββατοκύριακο ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά οχήματα «διατηρούν τη φωτιά ζωντανή», προσθέτοντας ότι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για την κατάσβεσή της. Δεν ήταν σαφές εάν οι μπαταρίες πυροδότησαν τη φωτιά.

Η Felicity Ace ταξίδευε από το Emden της Γερμανίας, όπου η Volkswagen έχει εργοστάσιο, στο Davisville του Ρόουντ Άιλαντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MarineTraffic. Η VW δεν έχει σχολιάσει πόσα από τα αυτοκίνητά της βρίσκονταν στα πλοία. Ο ιστότοπος The Drive ωστόσο επιβεβαίωσε ότι το πλοίο μετέφερε 189 Bentley.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.