ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο - Ρωσικοί πύραυλοι κοντά στην Οδησσό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο - Ρωσικοί πύραυλοι κοντά στην Οδησσό
Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Χάρκοβο.
AP PHOTO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πολλές ελπίδες πως θα φέρει καρπούς

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

Πύραυλοι κοντά στην Οδησσό

Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.

Ο ρωσικός στρατός σφίγγει τον κλοιό

Στην 12η ημέρα του μπήκε από το πρωί της Δευτέρας ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον ουκρανικό στρατό να υποστηρίζει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για μια πλήρους κλίμακα επίθεση στο Κίεβο.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις για να καταλάβουν το Κίεβο» ανέφερε χαρακτηριστικά αναφορά που εξέδωσε πριν από λίγες ώρες το ουκρανικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στην πόλη Ιρπίν που βρίσκεται στα δυτικά περίχωρα του Κιέβου, εκεί όπου μια οικογένεια ξεκληρίστηκε την Κυριακή προσπαθώντας να αποχωρήσει από την περιοχή.

Κατά τις αναφορές των Ουκρανών, άρματα μάχης και μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού προωθούνται από την Ιρπίν προς το Κίεβο ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί η ουκρανική πρωτεύουσα από τις περιοχές Μπροβάρσκι και Μπορισπίλ.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι σημειώνουν, επίσης, ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν πλήρως τον έλεγχο στο Τσερνίχιβ και το Σούμι «αλλά έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες» και γι’ αυτό ζητούν ανάπτυξη ενισχύσεων «για να αποκαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό».

Εντωμεταξύ τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις στην περιοχή Νικολάγιεφ αλλά και κοντά στο χωριό Τούζλα στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας.

«Στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων», προχωρώντας σε πλήγματα «υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκο, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι σε διάγγελμά του να προειδοποιεί ότι οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εκτίμηση των Βρετανών

Από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν ελάχιστη πρόοδο στο έδαφος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τους προγραμματισμένους της στόχους μέχρι σήμερα» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στην έκθεση καταγράφεται, επίσης, «ένας αυξημένος αριθμός επιθέσεων από αέρος από τις ρωσικές δυνάμεις» που χτύπησαν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους σε ουκρανικές πόλεις τις τελευταίες 24 ώρες. «Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο το Χάρκοβο, το Μικόλαγιεφ, το Τσερνίχιβ, ενώ ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στη Μαριούπολη» καταλήγει η έκθεση των Βρετανών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εκτίμηση των Αμερικανών για την Οδησσό

Όσον αφορά, δε, ειδικά την Οδησσό, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ δεν εκτιμούν ότι μια αμφίβια επίθεση είτε στην Οδησσό είτε κοντά στην ουκρανική πόλη είναι άμεση.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 600 πυραύλους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και έχει αναπτύξει στη χώρα το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν την έναρξη της εισβολής.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε, τέλος, ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται για να απομονώσουν Κίεβο, Χάρκοβο και Τσερνίχιβ και συναντούν «ισχυρή αντίσταση των Ουκρανών».

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG - Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις