ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Θρίλερ με Ευρωπαίους δύτες που εγκαταλείφθηκαν στη θάλασσα - Αγνοείται 14χρονος έφηβος

Θρίλερ με δύτες στα ανοιχτά της Μαλαισίας
Θρίλερ με δύτες στα ανοιχτά της Μαλαισίας
ΑP

Δύο δύτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία που παρασύρθηκαν στα ανοιχτά της Μαλαισίας, σώθηκαν απο έναν ψαρά. Ένα 14χρονο αγόρι ωστόσο εξακολουθεί να αγνοείτα

Ένας Βρετανός και μια Γαλλίδα που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια κατάδυσης στα ανοιχτά της Μαλαισίας διασώθηκαν χθες από έναν ψαρά αφού «εγκαταλείφθηκαν στη θάλασσα» από τον καπετάνιο τους. Οι έρευνες για τον 14χρονο γιο του Βρετανού συνεχίζονται. Οι τρεις δύτες και ο εκπαιδευτής τους δεν κατάφεραν να βρουν το σκάφος τους μετά την έξοδο τους στην επιφάνεια, μετά την κατάδυσή τους σε ένα νότιο νησί, στα ανοιχτά της Μαλαισίας.

Ο Βρετανός, Άντριαν Πίτερ Τσέστερς 46 ετών και η 18χρονη Γαλλίδα Αλεξία Αλεξάνδρα Μολίνα, 18 ετών, ανακαλύφθηκαν από ψαράδες και περισυνελέγησαν από άνδρες του λιμενικού, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Σίριλ Έντουαρντ Νούινγκ.

«Σώσαμε δύο δύτες που αναφέρθηκαν αγνοούμενοι ενώ εκτελούσαν δραστηριότητες αυτόνομης κατάδυσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην παραλιακή πόλη Μέρσινγκ, βάση για τις επιχειρήσεις αναζήτησης.

«Επέζησαν και τώρα είναι στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση». Βρέθηκαν στα ανοιχτά της νότιας πολιτείας Τζοχόρ αφού παρασύρθηκαν απο τα κύματα σε σημαντική απόσταση από το σημείο κατάδυσής τους και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Πασιρ Γκουντάνγκ.

Μετά από μια βουτιά που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, βγήκαν στην επιφάνεια αλλά δεν μπορούσαν να βρουν το σκάφος τους. Παρασύρθηκαν από τα ισχυρά ρεύματα, ενώ ο καπετάνιος του σκάφους που τους μετέφερε στο σημείο της κατάδυσης συνελήφθη. Θεωρειται οτι μπορεί να εγκατέλειψε την ομάδα στη θάλασσα αφότου βρέθηκε θετικός σε μεθαμφεταμίνη.

To σημείο του δυστυχήματος

Ο γιος του Τσέστερς, ο 14χρονος Nέιθεν ο οποίος έχει ολλανδική υπηκοότητα, παρέμεινε αγνοούμενος και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν. Η εκπαιδεύτριά τους, η 35χρονη Νορβηγίδα Kριστίν Γκρόντεμ, διασώθηκε την Πέμπτη και εισήχθη στο νοσοκομείο όπου παραμένει σε σταθερή κατάσταση.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν ελικόπτερα, αεροπλάνο, βάρκες, δύτες που έκαναν εντατικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή. Οι αξιωματούχοι θα επικεντρώσουν τώρα τις προσπάθειές τους νοτιότερα, προς τη γειτονική Σιγκαπούρη και την Ινδονησία.

Οι αρχές δεν έδωσαν αμέσως λεπτομέρειες για το πώς οι τρεις επέζησαν από μια μακρά περίοδο παρασύροντας στη θάλασσα. Προηγουμένως, οι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι οι δύτες θα βρεθούν ζωντανοί, καθώς είχαν σημαντική εμπειρία και ήταν καλά εξοπλισμένοι.

Η 18χρονη Γαλλίδα

Είπαν επίσης ότι οι ελαφριές βροχές τις τελευταίες ημέρες μπορεί να βοήθησαν τους δύτες να επιβιώσουν παρέχοντάς τους πόσιμο νερό. Την Πέμπτη, η μητέρα της Γαλλίδας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οικογένεια «ελπίζει για το καλύτερο. Είναι ένα δυνατό κορίτσι, θα τα καταφέρει».

Η περιοχή όπου συνέβη το ατύχημα είναι δημοφιλής σε ξένους και εγχώριους επισκέπτες. Τα καταδυτικά ατυχήματα, αν και σπάνια, συμβαίνουν περιστασιακά στη Μαλαισία. Το 2013, μια γυναίκα από τη Βρετανία πέθανε όταν χτυπήθηκε από την προπέλα ενός διερχόμενου σκάφους ενώ έκαναε βουτιά στα νησιά θέρετρου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι παραλίες με τη λευκή άμμο και τα καταπράσινα τροπικά δάση του τροπικού έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας το έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό σημαντικό πόλο έλξης, αλλά η τουριστική βιομηχανία επλήγη σκληρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα σύνορα της Μαλαισίας άνοιξαν ξανά για τους ξένους την 1η Απριλίου αφού ήταν κλειστά για περισσότερα από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.