ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Η χώρα τιμά την Ημέρα Μνήμης με μία «θάλασσα» απο σημαίες και επετειακές εκδηλώσεις

HΠΑ: Η χώρα τιμά την Ημέρα Μνήμης με μία «θάλασσα» απο σημαίες και επετειακές εκδηλώσεις

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται πυρετωδώς για την Ημέρα Μνήμης που γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, προς τιμήν των ανδρών και των γυναικών που πέθαναν ενώ υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Είναι η μεγαλύτερη εθνική επέτειος μετά την 4η Ιουλίου

Σε κάθε πολιτεία και κάθε πόλη των ΗΠΑ, οι αρχές τιμούν με επετειακές εκδηλώσεις μνήμης τους νεκρούς των ΗΠΑ από το 1868 μέχρι σήμερα, τους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών εντός ή εκτός αμερικανικής επικράτειας.

Η Ημέρα Μνήμης είναι μια ομοσπονδιακή γιορτή για να θυμηθούν οι πολίτες τους ανθρώπους που πέθαναν ενώ υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και έχει καθιερωεθί να τιμάται κάθε χρόνο, την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου.

Eτοιμασίες για την ημέρα μνήμης στη ΒοστώνηΑ.Ρ

Σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη της αμερικανικής καλοκαιρινής περιόδου, ενώ η Ημέρα της Εργασίας σηματοδοτεί το ανεπίσημο τέλος της. Πολλοί Αμερικανοί επισκέπτονται νεκροταφεία και μνημεία για να τιμήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους σε στρατιωτική θητεία. Εθελοντές τοποθετούν μια αμερικανική σημαία σε κάθε τάφο, στα εθνικά νεκροταφεία.

Η ημέρα μνήμης καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα μετά το 1911 αντικαθιστώντας την αντίστοιχη ημέρα διακόσμησης των νεκροταφείων (Decoration Day’ που είχε καθιερωθεί για να τιμηθούν τα θύματα από τον αμερικανικό εμφύλιo που τελείωσε την άνοιξη του 1865 και στοίχισε περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε σύγκρουση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Mία «θάλασσα» απο σημαίες εν όψει της Ημέρας ΜνήμηςΑ.Ρ

Στο τέλος της δεκαετίας του 1860, οι Αμερικανοί σε διάφορες πόλεις είχαν αρχίσει να κάνουν ανοιξιάτικα αφιερώματα για τους αμέτρητους πεσόντες, στολίζοντας τους τάφους με λουλούδια και απαγγέλλοντας προσευχές. Το 1966 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακήρυξε το Βατερλό της Νέας Υόρκης ως επίσημη γενέτειρα της «Ημέρας Μνήμης».