ΚΟΣΜΟΣ

Juneteenth Museum στο Τέξας από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG

Juneteenth Museum στο Τέξας από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG
Οι εργασίες για το μουσείο αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023.
Instagram

Προχωρούν τα σχέδια για ένα νέο μουσείο προς τιμήν της Juneteenth στη συνοικία Historic Southside του Φορτ Γουόρθ στο Τέξας.

Το οραματίστηκε η 95χρονη σήμερα ακτιβίστρια και «Γιαγιά της Juneteenth» Opal Lee και το πρότζεκτ σχεδιάζεται από το γραφείο Bjarke Ingels Group / BIG σε συνεργασία με την αφρο-αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία KAI Enterprises. Η εορτή στις 19 Ιουνίου τιμά την εφαρμογή της Διακήρυξης Χειραφέτησης και την απελευθέρωση των υπόλοιπων υποδουλωμένων τόσο στην Πολιτεία του Τέξας όσο και σε όλες τις ΗΠΑ, στις 19 Ιουνίου του 1865.

«Το να βλέπω να προχωρά το εθνικό μουσείο είναι όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είχα ένα μικρό Juneteenth Museum στο ίδιο σημείο για 20 χρόνια, και το να το βλέπω να μπαίνει στο επίκεντρο συζητήσεων, συνεργασίας και μάθησης μοιάζει να είναι το επόμενο βήμα της θείας πρόνοιας – από την καμπάνια μου πορείας στην Washington D.C., την υποβολή του αιτήματος και την αναγνώριση της Juneteenth ως εθνική εορτή. Είναι εκπληκτικό, αλλά είμαι χαρούμενη που συνέβη» δήλωσε η Opal Lee, η οποία αγωνίστηκε για να κηρυχθεί η Juneteenth εορτή σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Δείτε την gallery:

Ο Douglass Alligood, αρχιτέκτονας του BIG και επικεφαλής της πρότασης του σχεδιασμού του μουσείου δήλωσε: «Ως Μαύρος αρχιτέκτονας, αυτό το πρότζεκτ είναι μια από τις εμπειρίες που ανταμείβουν περισσότερο σε όλη την καριέρα μου». Με εμβαδόν 4.645 τετραγωνικών μέτρων, η γιγαντιαία ξύλινη αρχιτεκτονική δομή θα περιλαμβάνει εμβυθιστικές αίθουσες, επωαστήρα επιχειρήσεων, αίθουσα τροφίμων για ντόπιους πωλητές, έναν ευέλικτο απλό χώρο περφόρμανς και ένα θέατρο. Στόχος του National Juneteenth Museum είναι να γίνει το επίκεντρο για την εκπαίδευση σχετικά με / τη διαφύλαξη / τον εορτασμό της Juneteenth, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και παγκοσμίως με το να φιλοξενεί εκθέσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις για τη σημασία της Αφρο-αμερικανικής ελευθερίας.

Η κυματοειδής στέγη του μουσείου δημιουργεί μια σειρά από «κορυφογραμμές», «βουνοκορφές» και «κοιλάδες» με διαφορετικά ύψη οι οποίες συνδυάζονται για να σχηματίσουν, στο μέσον, μια αυλή σε σχήμα «nova star»· το «νέο άστρο» αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο για τους Αφρο-αμερικανούς που προσβλέπουν σε ένα πιο δίκαιο μέλλον. Στο κέντρο της αυλής είναι χαραγμένο με χρυσό στο μωσαϊκό ένα πεντάκτινο αστέρι από το οποίο εξακτινίζεται φως. Πέραν του ότι αντιπροσωπεύει το Τέξας, την τελευταία Πολιτεία που αναγνώρισε την ελευθερία των Αφρο-αμερικανών δούλων, το αστέρι είναι και ένα νεύμα στα 50 αστέρια της Αστερόεσσας, αναπαριστώντας την ελευθερία των Αφρο-αμερικανών σε όλη τη χώρα.

Οι εργασίες για το μουσείο αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023.