ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Νικητής των εκλογών ο Ρούτο

Κένυα: Νικητής των εκλογών ο Ρούτο
ΑP

Αμφισβητεί τα αποτελέσματα ο πρώην πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα που διεκδίκησε τη θέση για πέμπτη φορά.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Κένυας ανακήρυξε τον αντιπρόεδρο Γουίλιαμ Ρούτο νικητή των προεδρικών εκλογών έναντι του πέντε φορές υποψηφίου Ράιλα Οντίνγκα, ένας θρίαμβος για τον άνθρωπο που τάραξε την πολιτική κάνοντας έκκληση σε οικονομικούς όρους και όχι σε παραδοσιακές εθνοτικές ομάδες.

Όμως, χάος προέκυψε λίγο πριν από την ανακοίνωση, όταν ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής και τρεις άλλοι επίτροποι είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν την «αδιαφανή φύση» της τελικής φάσης. «Δεν μπορούμε να οικειοποιηθούμε το αποτέλεσμα που πρόκειται να ανακοινωθεί», είπε η αντιπρόεδρος Juliana Cherera. Στον χώρο της δήλωσης, η αστυνομία όρμησε για να επιβάλει την τάξη καθώς προκλήθηκαν αντιδράσεις.

Η ξαφνική ρήξη στην επιτροπή ήρθε λίγα λεπτά αφότου ο επικεφαλής πράκτορας του Οντίνγκα είπε ότι δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα και έκανε ισχυρισμούς για «εκλογικά αδικήματα» χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή στοιχεία. Ο Οντίνγκα δεν ήρθε στον χώρο για τη δήλωση.

Τώρα οι Κενυάτες περιμένουν να δουν αν ο Οντίνγκα θα προσφύγει ξανά στο δικαστήριο για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των ειρηνικών εκλογών της Τρίτης σε μια χώρα κρίσιμη για την περιφερειακή σταθερότητα.