ΚΟΣΜΟΣ

Λιζ Τρας: Οι «συγγνώμες», οι παραιτήσεις και το τέλος που πλησιάζει

Η Λιζ Τρας
Η Λιζ Τρας
ΑΡ

Μια χαοτική μέρα στο Κοινοβούλιο έκανε την πολιτική επιβίωση της Λιζ Τρας ακόμα πιο αβέβαιη, μετά την ξαφνική παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών και τις οργισμένες σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας στα Κοινά.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι ορισμένοι Τόρις υπέστησαν εκφοβισμό και χειραγώγηση για να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης Τρας για το fracking. Ένας υπουργός αρνήθηκε τον ισχυρισμό, αλλά πολλοί βουλευτές των Τόρις έκλεισαν τη μέρα νιώθοντας θυμωμένοι και απογοητευμένοι από το δικό τους κόμμα.

Ο συντηρητικός βουλευτής Τσαρλς Γουόκερ είπε ότι η κατάσταση ήταν «χαλαρή». Εμφανώς έξαλλος, είπε στο BBC ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» για την κυβέρνηση. Αργότερα πρόσθεσε: «Περιμένω από την πρωθυπουργό να παραιτηθεί πολύ σύντομα γιατί δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων».

Η Λιζ Τρας και οι στενοί της συνεργάτες ξεκίνησαν τη χθεσινή ημέρα πιο ήρεμοι, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε πιο στέρεες βάσεις μετά τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών και την απόφασή του να ανατρέψει μεγάλο μέρος του μίνι προϋπολογισμού που φάνηκε να ηρεμεί τις αγορές.

Οι παραιτήσεις υπουργών

Η Τραζ επέζησε επίσης από τις Ερωτήσεις του Πρωθυπουργού, την εβδομαδιαία συνάντηση και τις ερωτήσεις των βουλευτών, σχετικά αλώβητη. Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να εκτροχιάζονται λίγο αργότερα, όταν η Υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν υπέβαλε την παραίτησή της. Είναι η δεύτερη υπουργός που εγκαταλείπει την κυβέρνησή της Λιζ Τρας, μετά την απομάκρυνση του πρώην υπουργού οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ.

Επίσης, η βρετανίδα συντηρητική βουλευτής Γουέντι Μόρτον, η οποία είναι το μέλος της κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας, αλλά και o αναπληρωτής της παραιτήθηκαν, όπως ανέφεραν αρχικά τα βρετανικά μέσα, ανασκευάζοντας αργότερα.

Η αγανάκτηση στους Τόρις ειναι βαθειά ριζωμένη

Φαίνεται σχεδόν αδύνατο αυτό το χάος να μπορεί να ελεγχθεί και να θαφτεί. Μια έκρηξη φαίνεται αναπόφευκτη, σημειώνει το BBC. Η δυσλειτουργία είναι έντονη, η αγανάκτηση των Συντηρητικών είναι πολύ βαθιά ριζωμένη για να δημιουργηθεί οποιαδήποτε αίσθηση γαλήνης για όσο καιρό η Λιζ Τρας είναι πρωθυπουργός.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει μετά ο πρωθυπουργός; Θα μπορούσε να αποφασίσει ότι το παιχνίδι τελειώνει, δεν υπάρχει ωστόσο ακόμη ένδειξη ότι πρόκειται να το κάνει. Το κόμμα της θα μπορούσε να της πει ότι το παιχνίδι τελείωσε, καθώς το επίπεδο δυσαρέσκειας στους κόλπους του είναι τεράστιο.

Ή θα μπορούσε να προσπαθήσει να συνεχίσει. Όσοι εξακολουθούν να την στηρίζουν επισημαίνουν, δικαίως, ότι η ταχεία εύρεση εναλλακτικού πρωθυπουργού είναι δύσκολη και θα θεωρούνταν παράλογη για πολλούς σε όλη τη χώρα. Και έτσι οι φωνές για γενικές εκλογές θα αυξάνονταν. Το προσδόκιμο ζωής μιας νέας κυβέρνησης που βρίσκεται ήδη σε μεγάλο κίνδυνο, αυτή τη στιγμή μειώνεται μέρα με τη μέρα. Το χάος μπορεί ακόμη να βαθύνει.

Η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ακυρώσει βιαστικά μια επίσκεψη σε μία κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών προκειμένου να συναντηθεί με τη Σουέλα Μπράβερμαν, αφού η πρώην πλέον υπουργός Εσωτερικών της παραβίασε τους κανόνες της κυβέρνησης για τα δεδομένα.

Το BBC είπε ότι η Μπρέιβερνμαν παραβίασε τον υπουργικό κώδικα στέλνοντας ένα κυβερνητικό έγγραφο σε κάποιον που δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να το λάβει. Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπρέιβερμαν αναγνώρισε ότι υπήρξε «τεχνική παράβαση των κανόνων», προσθέτοντας: «Έκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη: παραιτούμαι».

Ωστόσο, έκανε επίσης μια οργισμένη κίνηση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι αθέτησε τις «βασικές δεσμεύσεις» και ότι δεν κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών. Η αποχώρησή της την καθιστά την υπουργό Εσωτερικών με τη μικρότερη θητεία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του Kουαρτέγκ από το υπουργείο Οικονομικών.

Σκηνές χάους στην ψηφοφορία

Ο Γκραντ Σαπς, τον οποίο η Τρας είχε απολύσει από τη θέση του υπουργού μεταφορών πριν από έξι εβδομάδες, έγινε ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Λίγο μετά την άφιξη του στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ξεκινήσει τα νέα του καθήκοντα, άρχισαν να διαδραματίζονται χαοτικές σκηνές στη Βουλή στη διάρκεια ψηφοφορίας για το fracking.

Οι Εργατικοί είχαν καταθέσει μια ψηφοφορία η οποία, εάν εγκριθεί, θα έδινε στους βουλευτές λόγο στα σχέδια της κυβέρνησης να επαναφέρει το fracking. Πολλοί Συντηρητικοί έχουν ταχθεί ενάντια στην επαναφορά του, αλλά τους είπαν ότι η ψηφοφορία θεωρήθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Αυτό σήμαινε ότι αν δεν συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση θα μπορούσαν να διωχθούν από το κοινοβουλευτικό κόμμα. Η κυβέρνηση κέρδισε την ψηφοφορία με 326 ψήφους υπέρ και 230 κατά, με 40 βουλευτές των Τόρις να διαχωρίζουν τη θέση τους. Οι συντηρητικοί βουλευτές που δεν στήριξαν την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν «ανάλογα πειθαρχικά μέτρα», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ υποστήριξε ότι ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές υπέστησαν σωματική βία στα λόμπι της ψηφοφορίας για να διασφαλιστεί ότι υποστήριζαν την κυβέρνηση. Και η σκιώδης υπουργός των Εργατικών, Άννα ΜακΜόριν, έγραψε στο Twitter ότι είδε έναν συντηρητικό βουλευτή «δακρυσμένο να τον χειραγωγούν» στο λόμπι της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο συντηρητικός βουλευτής Άλεξ Στάφορντ το διέψευσε, λέγοντας ότι απλώς είχε γίνει μια «ειλικρινής και σθεναρή συζήτηση» σχετικά με την αντίθεσή του στο fracking. Ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ είπε επίσης ότι δεν θα χαρακτήριζε τα γεγονότα ως εκφοβισμό.

Ο ηγέτης του SNP του Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ προέτρεψε την πρωθυπουργό να παραιτηθεί, ενώ η αρχηγός του κόμματος Νίκολα Στέρτζον περιέγραψε τα γεγονότα της Τετάρτης ως «απόλυτο μπάχαλο» και ζήτησε γενικές εκλογές.

Οι συνέπειες από την ψηφοφορία οδήγησαν σε εικασίες ότι η επικεφαλής Γουιπ Γουέντι Μόρτονυπεύθυνη για την πειθαρχία του κόμματος - και ο αναπληρωτής της Κρεγκ Γουιτακερ είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Οι φήμες τροφοδοτήθηκαν από τη σιωπή της κυβέρνησης για το θέμα και κάποια στιγμή ο κ. Ρις-Μογκ είπε στο Sky News ότι «δεν ήταν απολύτως γνώστης» της κατάστασης.

Μετά από λίγες ώρες, ωστόσο, προέκυψε ότι και οι δύο παρέμειναν στη θέση τους. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους ανώτερους συμβούλους της Τρας τέθηκε σε διαθεσιμότητα εν μέσω επίσημης έρευνας από την Ομάδα Ιδιότητας και Δεοντολογίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τα πρότυπα σε όλη την κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός Brexit, Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ, σύμμαχος κάποτε της Τρας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να φύγει.

Υποστήριξε σε ένα άρθρο στην Daily Telegraph ότι «δεν εφάρμοζε ούτε το πρόγραμμα που υποστήριξε αρχικά η Λιζ Τρας ούτε το μανιφέστο του 2019». Πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ίχνος εντολής για αυτό. Συμβαίνει μόνο επειδή η κυβέρνηση Τρους μπέρδεψε τα πράγματα πιο άσχημα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. κάτι πρέπει να δώσει».