ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν «άδειασε» τον Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία

O Mπάιντεν και ο Ζελένσκι ερίζουν για την προέλευση του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία
Mπάιντεν και ο Ζελένσκι ερίζουν για την προέλευση του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία
ΑΡ

Ανοικτή διαφωνία σχετικά με το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία και την προέλευσή του καταγράφεται μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μετά την αρχική σύγχυση που προκάλεσε το πυραυλικό πλήγμα σε έδαφος της Πολωνίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων, η Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ και η Βαρσοβία το απέδωσαν στην ουκρανική αεράμυνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αμφισβήτησε ωστόσο χθες Τετάρτη (16/11) το εν λόγω συμπέρασμα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο πύραυλος αυτός δεν ήταν δικός μας» . Ερωτηθείς λίγο μετά κατά την επιστροφή του από τη G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε οτι «τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τετοιο».

Ο Ζελένσκι σημειωτέον, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την αντιπαράθεση φέρεται να ζήτησε να δοθεί στους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε «όλα τα δεδομένα» που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι, καθώς και να τους επιτραπεί να επισκεφθούν την τοποθεσία της έκρηξης που προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες», υπογράμμισε. «Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και να τους επιτραπεί να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης», δήλωσε σε μήνυμά του.