ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τζιανλούκα Βιάλι

Πέθανε ο Τζιανλούκα Βιάλι
Getty Images

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο από την απώλεια του σπουδαίου πρώην Ιταλού ποδοσφαιριστή Τζιανλούκα Βιάλι.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 58 ετών, ο πρώην Ιταλός ποδοσφαιριστής Τζιανλούκα Βιάλι.Ο πρώην Ιταλός σέντερ φορ έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Είχε ξεκινήσει την επαγγελματική καριέρα του από την Κρεμονέζε και ύστερα αγωνίστηκε σε Γιουβέντους, Σαμπντόρια και Τσέλσι. Κέρδισε αρκετούς τίτλους στην πολύχρονη πορεία του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Γιουβέντους.

Εξίσου σημαντική διάκριση και το πρωτάθλημα Ιταλίας που πανηγύρισε με την Σαμπντόρια το 1991, το μοναδικό μέχρι στιγμής στην ιστορία της ομάδας από τη Γένοβα.

Στο Euro 2022 βρέθηκε στο πλευρό του παλιού συμπαίκτη του και προπονητή της εθνικής Ιταλίας Ρομπέρτο Μαντσίνι και ως βοηθός πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου.

Η άνιση μάχη με τον καρκίνο

Tις τελευταίες εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι θα αποχωρούσε από τον ρόλο του στην εθνική ομάδα της Ιταλίας για να επικεντρωθεί στη θεραπεία του για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Είχε ανακοινώσει ότι είχε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία τον Νοέμβριο του 2018, αφού είχε διαγνωστεί με καρκίνο ένα χρόνο νωρίτερα. Κι ενώ φαινόταν ότι είχε ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας το 2020, τον Δεκέμβριο του 2021 του ανακοινώθηκε ότι η ασθένεια είχε επιστρέψει.

Εξηγώντας την απόφασή του να αποχωρήσει από την εθνική Ιταλίας, ο Βιάλι είπε στις 14 Δεκεμβρίου: «Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσω όλες τις ψυχοφυσικές μου δυνάμεις για να βοηθήσω το σώμα μου να ξεπεράσει αυτή τη φάση της νόσου, ώστε να μπορέσω να αντιμετωπίσω νέες περιπέτειες το συντομότερο είναι δυνατόν και να τα μοιραστώ μετά με όλους σας».

Το συγκινητικό αντίο από την Σαμπντόρια

Η Σαμπντόρια αποχαιρέτησε με άκρως συγκινητικά λόγια τον πρώην ποδοσφαιριστή της που της χάρισε και το μοναδικό της πρωτάθλημα έγραψε την Παρασκευή σε μια συγκινητική δημοσίευση: «Μας έδωσες τόσα, σου δώσαμε τόσα: ναι, ήταν αγάπη, αμοιβαία, άπειρη. Μια αγάπη που δεν θα πεθάνει σήμερα μαζί σου. Θα συνεχίσουμε να σε αγαπάμε και να σε λατρεύουμε γιατί –όπως καλά ξέρεις– είσαι καλύτερος από τον Πελέ. Και γι' αυτό, παρ' όλα αυτά, η όμορφη σεζόν μας είναι προορισμένη να μην τελειώσει ποτέ».

«Θα σε θυμόμαστε ως αγόρι και δεινό σέντερ φορ, γιατί οι ήρωες είναι όλοι νέοι και όμορφοι και εσύ, από εκείνο το καλοκαίρι του 1984, είσαι ο ήρωάς μας. Δυνατός και όμορφος, με αυτό το 9 τυπωμένο στην πλάτη και την ιταλική σημαία ραμμένη στην καρδιά», προσθέτει η Σαμπντόρια.

Η Ουντινέζε έγραψε επίσης στο Twitter το δικό της μήνυμα: «Ένας σπουδαίος άνθρωπος, νικητής και μαχητής εντός και εκτός γηπέδου. Μας έφυγες πολύ γρήγορα, αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το παράδειγμά σου και την κλάση σου. Ciao Gianluca.»