ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την «Κράκεν» ο Όρθρος: Η νέα υποπαραλλαγή κορονοϊού και το «τέρας» που την ενέπνευσε

Μετά την «Κράκεν» ο Όρθρος: Η νέα υποπαραλλαγή κορονοϊού και το «τέρας» που την ενέπνευσε

Μία νέα υποπαραλλαγή κορονοϊού της Όμικρον, η CH.1.1, κατά κόσμον «Όρθρος», προκαλεί τρόμο στη Βρετανία με το γρήγορο ρυθμό μετάδοσής της. 

Η νέα παραλλαγή της Covid-19 ονόματι «Όρθρος» αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων στην Αγγλία, δείχνουν τα νέα δεδομένα. Η υποκατηγορία της παραλλαγής Όμικρον γνωστή ως CH.1.1, είναι πιθανό να πάρει σύντομα τη σκυτάλη από την κυρίαρχο BQ.1, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο και πλέον αντιπροσωπεύει το 23,1% όλων των περιπτώσεων στην Αγγλία (έως την 1η Ιανουαρίου) δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της UKHSA - αν και η αλληλουχία υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και το 100% σε ορισμένες περιοχές .

Τα στοιχεία για εκείνη την εβδομάδα υποδηλώνουν ότι ο «Όρθρος» αντιπροσώπευε περίπου 8.700 κρούσματα, αν και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι διάφορες εκτιμήσεις είναι αβέβαιες. Ο «Όρθρος», μαζί με την παραλλαγή «Κράκεν», ή XBB.1.5, πιστεύεται ότι σύντομα θα κυριαρχήσουν στη Βρετανία, αν και καμία από τις δυο δεν έχει χαρακτηριστεί -ακόμη τουλάχιστον- ως «ανησυχητική».

Η υποπαραλλαγή «Κράκεν» αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, κυριαρχώντας πριν από δύο εβδομάδες, αλλά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η γονιδιωματική χαρτογράφηση από το Ινστιτούτο Sanger, μια ερευνητική ομάδα που χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση, δείχνει ότι ο «Όρθρος» εξαπλώνεται ραγδαία σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας.

Η πρώτη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέγραψε την εν λόγω μετάλλαξη ήταν το Blaby, στο νοτιοδυτικό Leicestershire.

Ο «Όρθρος» της μυθολογίας

Ο Όρθρος είναι πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας. Ηταν ένας δικέφαλος σκύλος, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας. Βοηθούσε τον Ευρυτίωνα στη φύλαξη και τη βόσκηση των κοπαδιών του Γηρυόνη, του (επίσης τερατόμορφου) γίγαντα που ζούσε στη νήσο Ερύθεια, στη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού

Είχε αδέλφια τον Κέρβερο και τη Λερναία Ύδρα και σύντροφο τη Χίμαιρα ενώ παιδιά του ήταν η Σφίγγα και ο Λέων της Νεμέας (σύμφωνα με τον Ησίοδο).

Με διαταγή του Ευρυσθέα, ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τότε τον Όρθρο, τον Ευρυτίωνα και τον Γηρυόνη. Σε μία ιστορία, ο Όρθρος αιχμαλωτίσθηκε και εξημερώθηκε από τον Οιδίποδα.

Τι γίνεται με τις ονομασίες

Ο πρώτος που ξεκίνησε να ονομάζει τις παραλλαγές της Όμικρον από μυθολογικά πλάσματα ήδη από πέρυσι ήταν ο Καναδός βιολόγος Ράιαν Γκρέγκορι. Η λίστα του περιλαμβάνει τον βασιλιά των φιδιών, Βασιλίσκο (BA.2.3.20) και τον γίγαντα με τα 100 μάτια Άργο (BJ.1).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιστάθηκε στην τάση και επιμένει στα ελληνικά γράμματα (Άλφα, Βήτα, Δέλτα, Όμικρον), ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης και πολλοί επιστήμονες έχουν υιοθετήσει τα μυθικά ονόματα τεράτων και πλασμάτων.