ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Φόβοι για 184.000 «θαμμένους» κάτω από τα ερείπια

Σεισμός, Τουρκία
Συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια του σεισμού στην Τουρκία
Associated Press

Ο Τούρκος σεισμολόγος αναφέρει ακόμη ότι μόλις ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους διασώζεται από τον σεισμό στην Τουρκία

Στην τρομακτική εκτίμηση ότι 184.000 άνθρωποι είναι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων που ισοπεδώθηκαν μετά τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ προχώρησε ο Τούρκος σεισμολόγος - γεωφυσικός μηχανικός, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν.

«Φοβάμαι», αναφέρει ο Τούρκος σεισμολόγος και επισημαίνει στο Twitter ότι «περίπου 6.000 κτήρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», έγραψε ο Ερτζάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τούρκος σεισμολόγος αναφέρει ακόμη ότι μόλις ένα άτομο στους 25 εγκλωβισμένους διασώζεται. Τονίζει, πάντως, ότι ευελπιστεί οι εκτιμήσεις του να είναι λάθος και να σωθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.

Πάντως, αφήνει αιχμές για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τονίζοντας: «Γνωρίζουμε τα ονόματα, τα επώνυμα και τις ταυτότητες των ανθρώπων κάτω από κάθε κτιριακή δομή. Τότε ας μας εξηγήσουν πόσοι είναι πραγματικά; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι οι επιζώντες;».

«Εάν είχαν συμμορφωθεί με τον κανονισμό»

Δηλώνει, άλλωστε, ότι σπάνια μεν ο κόσμος βλέπει μια τέτοια παγκόσμια καταστροφή, αλλά από την άλλη έχουμε στην πραγματικότητα «έναν καλό κανονισμό αντισεισμικής προστασίας».

«Εάν είχαν συμμορφωθεί μ’ αυτόν τον κανονισμό, θα είχαν κατασκευάσει κτίρια που δεν θα κατέρρεαν. Το χειρότερο είναι ότι κατέρρευσαν και οι νεόδμητες οικοδομές» επισημαίνει σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Εμείς οι γεωφυσικοί μηχανικοί γνωρίζουμε πού και σε ποια χρονικά διαστήματα και περίπου τι μεγέθους σεισμοί θα συμβούν στην Τουρκία. Το 2001 έγραψα ένα βιβλίο, στο οποίο ανέφερα 33 σημεία όπου αναμένεται σεισμός. »Αυτά περιλαμβάνουν το Van, την Isparta, τη Sisam (σ.σ.: Σάμος), το Midilli και το Kahramanmaraş (σ.σ.: όπου έγινε ο καταστροφικός σεισμός), τα Adana και το Ceyhan» τονίζει ο Δρ Ερτζάν. Φυσικά αυτά τα στοιχεία τα στέλνουμε και στους πολιτικούς», προσθέτει.