ΚΟΣΜΟΣ

Τζέιν Φόντα: Πέταξε τον πάπυρο στο κεφάλι της νικήτριας του Χρυσού Φοίνικα (vid)

Τζέιν Φόντα: Πέταξε τον πάπυρο στο κεφάλι της νικήτριας του Χρυσού Φοίνικα (vid)

Η Τζέιν Φόντα παραβρέθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών όπου απένειμε στη Ζυστίν Τριέ, το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα

Η σκηνοθέτης Ζυστίν Τριέ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία της «Anatomy of the Fall».

Η Τριέ είπε λίγα λόγια κατά την απονομή του βραβείου, ωστόσο, η συγκίνηση πρέπει να ήταν μεγάλη καθώς… ξέχασε τον πάπυρο που συνοδευόταν από το βραβείο.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της σκηνοθέτριας από το βήμα, η θρυλική ηθοποιός Τζέιν Φόντα την φώναξε, αλλά η Τριέ δεν την άκουσε, οπότε η Φόντα έπραξε ενστικτωδώς και της….πέταξε το πιστοποιητικό στο κεφάλι.

Ο πάπυρος πέταξε στον αέρα προς την κατεύθυνση της Τριέ και φαίνεται ότι χτύπησε το κεφάλι της, αλλά δεν ήταν αρκετό για τη νικήτρια σκηνοθέτιδα να γυρίσει και να τον σηκώσει.

Το Φεστιβάλ των Καννών απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ για την «Anatomy of a Fall», βραβεύοντας για τρίτη φορά στην ιστορία του μια σκηνοθέτης.

Η 44χρονη κινηματογραφίστρια διαδέχεται την Τζέιν Κάμπιον («Μαθήματα Πιάνου», 1993) και την Ζουλιά Ντουκουρνό («Τιτάν», 2021), επιβεβαιώνοντας το βραδύ βήμα προς την ισότητα σε μια βιομηχανία του κινηματογράφου στην οποία ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες.

«Αυτό το σχήμα αυταρχικής εξουσίας, ολοένα και περισσότερο χωρίς αναστολές, ξεσπά σε αρκετούς τομείς», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η εξουσία επιδίωκε επίσης να «σπάσει την πολιτιστική εξαίρεση χωρίς την οποία [η Τριέ] δεν θα ήταν στις Κάννες σήμερα».

Η Ζυστίν Τριέ κατακτά την κορυφή της ‘Εβδομης Τέχνης έπειτα από τέσσερις ταινίες, μεταξύ των οποίων η «Sibyl», που είχε ήδη επιλεγεί στις Κάννες και άλλα τόσα πορτρέτα γυναικών.