ΚΟΣΜΟΣ

Προϊστορικό οστό υποδεικνύει ότι οι πρόγονοί μας ήταν κανίβαλοι - Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Προϊστορικό οστό υποδεικνύει ότι οι πρόγονοί μας ήταν κανίβαλοι - Τι βρήκαν οι επιστήμονες
Φωτογραφία αρχείου

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι υπάρχουν ενδείξεις από τις κοπές που βρέθηκαν πάνω σε ανθρώπινο οστό.

Κάποιες παράξενες χαρακιές που βρέθηκαν σε ένα οστό ηλικίας 1,45 εκατ. ετών στην Αφρική υποδεικνύουν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι πιθανότατα έτρωγαν ο ένας στον άλλο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, στα οστά εντοπίστηκαν 9 χαρακιές που ίσως αποτελούν ενδείξεις κανιβαλισμού. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο σε ποιο προϊστορικό είδος ανθρώπου ανήκει η κνήμη που έφερε ίχνη κοπής από λίθινα εργαλεία.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν γνωρίζουν αν επρόκειτο όντως για κανιβαλισμό, καθώς παραμένει ασαφές αν θύτης και θύμα ανήκαν στο ίδιο είδος ή σε διαφορετικά είδη ανθρώπου που συνυπήρχαν στην Αφρική.

Η κνήμη είχε βρεθεί πριν από δεκαετίες στην Κένυα. Aρχικά εκτιμήθηκε ότι ανήκει στο είδος Australopithecus boisei και αργότερα στον Homo erectus, σήμερα όμως οι ανθρωπολόγοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ταυτοποίηση του οστού.

Η κνήμη αυτή φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι, το οποίο επισκέφθηκε η Μπραϊάνα Μπομπάινερ του Ιδρύματος Smithsonian αναζητώντας ίχνη από τα δόντια αρπακτικών που μπορεί να κυνηγούσαν τους προγόνους μας.

Τα ίχνη που είδε στην κνήμη έμοιαζαν όμως να προέρχονται από λίθινο μαχαίρι, όχι από δόντια ζώου. Έστειλε τότε το εκμαγείο των χαρακιών σε ειδικό του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος συνέκρινε τα ίχνη με μια βάση δεδομένων όπου έχουν καταχωρηθεί εκατοντάδες άλλα παραδείγματα.

Η ανάλυση έδειξε ότι 9 από τις 99 χαρακιές είναι πράγματι ίχνη κοπής, αναφέρει η Μπομπάινερ και οι συνεργάτες της στο Scientific Reports. Τα δύο άλλα ίχνη φαίνεται ότι προέρχονται από αιλουροειδές που δάγκωσε το πόδι πριν ή μετά την επέμβαση των σφαγέων.

Όπως παρατήρησε η επιστήμονας, τα ίχνη στο οστό ήταν παράλληλα, που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν από το ίδιο εργαλείο χωρίς ο χρήστης να αλλάξει τη λαβή του. Επιπλέον, τα ίχνη βρίσκονται στο σημείο όπου οι μύες συνδέονται στο κόκκαλο, ένδειξη ότι στόχος ήταν η αφαίρεση του κρέατος.

«Τα ίχνη κοπής είναι πολύ παρόμοια με αυτά που έχω δει σε απολιθώματα ζώων που τεμαχίστηκαν για κατανάλωση» σχολίασε η Μπομπάινερ σε ανακοίνωση του Smithsonian. «Το πιθανότερο είναι ότι το κρέας του ποδιού καταναλώθηκε ως τρόφιμο και όχι ως τελετουργία» είπε.

Ακόμα αρχαιότερα ενδέχεται να είναι τα ίχνη τεμαχισμού που είχαν βρεθεί σε ανθρώπινο κρανίο τουλάχιστον 1,5 εκατ. ετών που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η Μπομπάινερ λέει τώρα ότι θα ήθελε να εξετάσει το κρανίο και να το εξετάσει με τις ίδιες τεχνικές.