ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στα ύψη οι τιμές σιτηρών μετά την κατάρρευση του «ντιλ» - Έρχεται νέα επισιτιστική κρίση ;

Εκτοξεύονται οι τιμές των σιτηρών
Εκτοξεύονται οι τιμές των σιτηρών
ΑΡ

Οι τιμές των σιτηρών εκτοξεύθηκαν στις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία δήλωσε ότι θα αντιμετωπίζει τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για εργαλειοποίηση της συμφωνίας σιτηρών

Η Μόσχα αποχώρησε από μια συμφωνία που διασφάλιζε την ομαλή διέλευση για τις αποστολές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να κατηγορήσει την Ουκρανία για επιθέσεις σε πολιτικά πλοία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία σιτηρών εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, τα οποία περιλαμβάνουν την επανασύνδεση της αγροτικής τράπεζας της Ρωσίας με ένα παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.

Μια ρωσική αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι Μικολάιβ της Ουκρανίας τραυμάτισε 18 ανθρώπους το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ είπε ότι εννέα από τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για θεραπεία. Άλλες αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού.

Σε άλλο σημείο, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Κριμαία που ελέγχεται από τη Ρωσία σκότωσε μια έφηβη, δήλωσε αξιωματούχος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Μετά από προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές γύρω από την Οδησσό αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκόπιμα στοχεύει τις υποδομές εξαγωγής σιτηρών και θέτει σε κίνδυνο ευάλωτες χώρες.

Το Κίεβο προέτρεψε άλλες χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας να παρέμβουν για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των φορτηγών πλοίων. «Από τις 00:00 ώρα Μόσχας στις 20 Ιουλίου 2023, όλα τα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου», πρόσθεσε.

Οι τιμές του σιταριού στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 8,2% την Τετάρτη σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, στα 253,75 ευρώ ανά τόνο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 5,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 8,5% την Τετάρτη, στην υψηλότερη ημερήσια άνοδο, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Mίκολα Σόλσκιι είπε ότι τα χτυπήματα κατέστρεψαν 60.000 τόνους σιτηρών και κατέστρεψαν σημαντικά τμήματα της υποδομής εξαγωγής σιτηρών. Η Ρωσία άρχισε να στοχεύει τα λιμάνια της Ουκρανίας τα ξημερώματα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Ο αναλυτής της Marex Capital, Charlie Sernatinger, είπε ότι η απειλή αυτού του είδους κλιμάκωσης θα μπορούσε να «αποκόψει όλες τις θαλάσσιες αποστολές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας», κάτι που θα προκαλούσε παρόμοια κατάσταση με αυτήν στην αρχή του πολέμου.

Ο Jim Gerlach, πρόεδρος της A/C Trading, δήλωσε: «Τα πράγματα αναζωπυρώθηκαν στην Ουκρανία. Υπάρχουν πραγματικά πυροβολισμοί εκεί πέρα και κανείς δεν πρόκειται να μπει στη μέση. «Αυτό είναι το καλάθι με το ψωμί της Ευρώπης και οι φορτωτές αποσύρονται». Την Τετάρτη, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τη συμφωνία για τα σιτηρά ως «πολιτικό εκβιασμό».

Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για «σκοπούς μάχης». Έπληξε στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας μετά από ύποπτη επίθεση με θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε τη θαλάσσια γέφυρα του προς την Κριμαία τη Δευτέρα.

Πηγή: ΒΒC