ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανησυχία για τον τυφώνα «Χίλαρι» – Ποιες περιοχές απειλούνται

ΗΠΑ: Ανησυχία για τον τυφώνα «Χίλαρι» – Ποιες περιοχές απειλούνται
NOAA via AP.

Το νοτιοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Ποσότητα βροχής ενός έτους εντός μερικών ωρών αναμένεται να φέρει ο τυφώνας «Χίλαρι» στο νοτιοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν από αύριο (20/08) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι Πολιτείες που αναμένεται να πληγούν είναι η Καλιφόρνια, η Νεβάδα και η Αριζόνα. Ήδη, για πρώτη φορά στα χρονικά, έχει εκδοθεί προειδοποίηση επιπέδου «4» στην περιοχή της Νότιας Καλιφόρνιας.

Πρόκειται για έναν ισχυρό τυφώνα κατηγορίας «4» που στροβιλιζόταν περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Κάμπο Σαν Λούκας, στο Μεξικό, το απόγευμα της Παρασκευής, με συνεχείς ανέμους 210 χιλιομέτρων / ώρα με ισχυρότερες ριπές, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Η καταιγίδα εντάθηκε το τελευταίο 48άωρο και από τροπική καταιγίδα μετετράπη σε τυφώνα μέσα σε μόλις μία μέρα. Η «Χίλαρι» προβλέπεται να παραμείνει στην κατηγορία «4» μέχρι νεωτέρας, καθώς πλησιάζει τη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.

Οι μετεωρολόγοι έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τυφώνα και τροπική καταιγίδα για την Μπάχα Καλιφόρνια, ενώ, μέσα σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται η περιοχή του Λος Άντζελες εκτεινόμενη μέχρι το Point Mugu και το βορειοδυτικό Μεξικό.

Ο τυφώνας κινείται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, οπότε το Μεξικό και η Καλιφόρνια αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις νωρίτερα από ό,τι έδειχναν οι πρώτες προβλέψεις. Το κέντρο προβλέπει ότι ο πυρήνας του τυφώνα «Χίλαρι» θα βρίσκεται «πολύ κοντά στο κεντρικό τμήμα της Μπάχα Καλιφόρνια το βράδυ του Σαββάτου (19/08) και θα κινηθεί προς το εσωτερικό της νότιας Καλιφόρνιας μέχρι το βράδυ της Κυριακής (20/08)».

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η «Χίλαρι» θα πλήξει το Μεξικό και θα περάσει στην Καλιφόρνια, αλλά αν πλήξει την Καλιφόρνια ως τροπική καταιγίδα, θα είναι η πρώτη ύστερα από σχεδόν 84 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Χθες το πρωί, εκδόθηκε για πρώτη φορά προειδοποιητικό δελτίο τροπικής καταιγίδας για τμήματα της Νότιας Καλιφόρνιας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Οι περιοχές στα νοτιοδυτικά προετοιμάζονται για πλημμύρες

Ο τυφώνας «Χίλαρι» αναμένεται να εξασθενήσει σημαντικά πριν φθάσει στη Νότια Καλιφόρνια και σε τμήματα των νοτιοδυτικών περιοχών, όμως, ανεξαρτήτως της ισχύος του, θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών.

Οι προειδοποιήσεις για υψηλούς κινδύνους εκδίδονται κατά μέσο όρο σε λιγότερο από το 4% των ημερών ανά έτος, αλλά είναι υπεύθυνοι για το 83% όλων των ζημιών που σχετίζονται με πλημμύρες και το 39% όλων των θανάτων που σχετίζονται με πλημμύρες, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Πρόβλεψης Καιρού.

Σχετικές ειδήσεις