ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Θα μπορούσε η Δυτική Όχθη να γίνει το τρίτο μέτωπο στη σύγκρουση;

Πόλεμος στο Ισραήλ: Θα μπορούσε η Δυτική Όχθη να γίνει το τρίτο μέτωπο στη σύγκρουση;

Το Reuters αναλύει τι θα μπορούσε να σημαίνει η αύξηση της βίας στη Δυτική Όχθη για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Η βία στη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και να συγκρούεται με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι η παλαιστινιακή επικράτεια θα μπορούσε να γίνει τρίτο μέτωπο σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ φοβούνται οτι το δεύτερο μέτωπο θα μπορούσε να είναι ένας ευρύτερος πόλεμος στο Λίβανο, με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και ένα τρίτο μέτωπο στη Δυτική Όχθη όπως αναφέρουν ήδη τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων και των Παλαιστινίων έχουν ήδη γίνει θανατηφόρες. Περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε περιστατικά βίας στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ έχει συλλάβει περισσότερα από 900 άτομα. Διεξήγαγε νέες επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα της Παρασκευής και συνέλαβε πολλούς άλλους.

Η βία αποτελεί πρόκληση για το Ισραήλ και για την Παλαιστινιακή Αρχή (PA), το μόνο παλαιστινιακό κυβερνητικό όργανο αναγνωρισμένο διεθνώς, η οποία έχει την έδρα της εκεί. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζεται για επιθέσεις, στοχοποιώντας μεταξύ άλλων μαχητές της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς προσπαθούσε να «σύρει το Ισραήλ σε έναν πόλεμο δύο ή τριών μετώπων», συμπεριλαμβανομένων των συνόρων του Λιβάνου και της Δυτικής Όχθης, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους. «Η απειλή είναι αυξημένη», είπε.

Στη Ραμάλα, σπάνιες φωνές αυτή την εβδομάδα που στηρίζουν τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, αντίπαλος του κυβερνώντος κόμματος Φάταχ της Παλαιστινιακής Αρχής, έδειξαν μια αυξανόμενη όρεξη για ένοπλη αντίσταση. «Δώστε στους ανθρώπους όπλα. Αφήστε τους να συγκρουστούν. Θα δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Σαλάχ, ένας 20χρονος διαδηλωτής που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα.

Ο Moουαφάκ Σεχουίλ, αξιωματούχος της Φατάχ, δήλωσε στο Reuters: «Πρέπει να αφήσουμε τα ηνία και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να πολεμήσουμε την κατοχή». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και Ισραηλινοί αναλυτές λένε ότι ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάφλεξη των εντάσεων αλλά αντίθετα περιορίζουν επίσης το εύρος τους, προς το παρόν.

Το ένα είναι οι εκατοντάδες συλλήψεις που έχει κάνει το Ισραήλ. Η Χαμάς ανέφερε επιθέσεις σε Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και συλλήψεις φέτος ως μέρος του λόγου της για την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά οι συλλήψεις περιόρισαν επίσης τη βία στη Δυτική Όχθη, είπε ο Σαλάχ-αλ Χαπουάτζα, 52 ετών, ακτιβιστής κατά των εποικισμών.

«Στη Γάζα, υπάρχει αρκετός χρόνος [για τη Χαμάς] να οργανωθεί στρατιωτικά», είπε. «Εδώ, η κατοχή [το Ισραήλ] μπορεί να καταστείλει σε καθημερινή βάση. Δεν αφήνει χώρο για τη δημιουργία στρατιωτικών ή πολιτικών δυνάμεων».