ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βρετανία η 1η παγκόσμια σύνοδος για την Τεχνητή Νοημοσύνη - 100 συμμετέχοντες από 28 χώρες

Παγκόσμια Σύνοδος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Λονδίνο
Παγκόσμια Σύνοδος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Λονδίνο
ΑΡ

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για την Tεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αρχίζει σήμερα στη Βρετανία με βασικό στόχο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη. Το παρών δίνουν 100 και πλέον συμμετέχοντες απο δεκάδες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Κάμαλα Χάρις και ο Έλον Μασκ. Το ραντεβού δόθηκε στο ιστορικό κτήριο του Bletchley Park, έδρα των κρυπτογράφων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Στελέχη ψηφιακών κολοσσών, υπεύθυνοι εταιρειών τεχνολογίας και ερευνητές συναντώνται σήμερα (1/11) σε ένα ιστορικό κτήμα κοντά στο Λονδίνο για να συζητήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τους ακραίους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη αιχμής.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στα πιο πρόσφατα και πιο ισχυρά συστήματα που φτάνουν την τεχνολογία μέχρι τα όριά της, αλλά θα μπορούσαν να συνοδεύονται από άγνωστους ακόμη κινδύνους. Υποστηρίζονται από μοντέλα θεμελίωσης, τα οποία τροφοδοτούν chatbot όπως το ChatGPT του OpenAI και το Bard της Google και εκπαιδεύονται σε τεράστιες δεξαμενές πληροφοριών που συγκεντρώνονται από το διαδίκτυο.

Το ιστορικό κτήριο όπου διεξάγεται η ΣύνοδοςΑΡ

Περίπου 100 άτομα από 28 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αναμένεται να παρευρεθούν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, αν και η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τη λίστα προσκεκλημένων.

Ένας από τους πιο υψηλού προφίλ αντιπροσώπους είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kάμαλα Χάρις, η οποία αναμένεται να παραστεί τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, αφού κάνει μια ξεχωριστή ομιλία για την τεχνητή νοημοσύνη στο Λονδίνο.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να καθορίσουν κατευθυντήριες γραμμές για την τεχνητή νοημοσύνη. Εκτός από το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανονισμών που στοχεύει στις πιο επικίνδυνες εφαρμογές για την τεχνολογία.

Οι codebreakers του Β Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ελπίζει σε έναν εξέχοντα ρόλο για τη Βρετανία στο θέμα και η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Bletchley Park, ένα ιστορικό κτήμα βόρεια του Λονδίνου που κάποτε χρησίμευε ως βάση για τους λεγόμενους codebreakers του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ομάδες σε αυτό που αποκαλείται το «πνευματικό σπίτι των σύγχρονων υπολογιστών» κατάφεραν να σπάσουν την ηλεκτρομηχανική συσκευή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί, συμβάλλοντας στον τερματισμό του πολέμου.

Η επιχείρηση, με επικεφαλής τον Άγγλο μαθηματικό, επιστήμονα και κρυπτογράφο, Άλαν Τούρινγκ κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα σχετικά με τη γερμανική στρατιωτική στρατηγική. Ο ίδιος θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας της θεωρητικής επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνη

Η σύνοδος θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις της ΑΙ, τα συστήματα αιχμής που μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα εργασιών και θέτουν άγνωστους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Αυτά τα συστήματα υποστηρίζονται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τα οποία εκπαιδεύονται σε τεράστιες δεξαμενές κειμένου και δεδομένων.

Ο ρόλος της Κίνας

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν για συνεργασία με «χώρες που έχουν όμοιες ιδέες» για τη δημιουργία προστατευτικών κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Κίνα έχει επίσης προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Σουνάκ υπερασπίστηκε την πρόσκληση ενάντια στην κριτική ότι η Κίνα έπρεπε να είχε αποκλειστεί, αν και δεν μπορούσε να πει με «100% βεβαιότητα» ότι το Πεκίνο θα παρευρεθεί.

Ορισμένοι νομοθέτες στο Συντηρητικό κόμμα του Σουνάκ είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η πρόσκληση της Κίνας μετά την αποκάλυψη ότι ένας ερευνητής συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε όλες τις κορυφαίες δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», είπε. «Αυτό μπορεί να μην ήταν το εύκολο πράγμα, αλλά είναι το σωστό».