ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση οι Αμερικάνοι στο Ιράκ: Σκότωσαν 5 μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης

Στην αντεπίθεση οι Αμερικάνοι στο Ιράκ: Σκότωσαν 5 μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης

Το τελευταίο διάστημα κι από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ, οι επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων είναι συνεχής, στο Ιράκ και τη Συρία

Τουλάχιστον 5 μαχητές φιλοϊρανικής οργάνωσης σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στο Ιράκ από αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο δύο εγκαταστάσεις στο Ιράκ, νότια της πρωτεύουσάς του, της Βαγδάτης, δήλωσαν δύο πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίτερα σήμερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή Centcom είχε ανακοινώσει ότι προέβη σε "πλήγματα ακριβείας" σε δύο εγκαταστάσεις στο Ιράκ σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων κατά των Αμερικανών στρατιωτών και των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα αμερικανικά αυτά πλήγματα είναι τα πρώτα αντιποίνων που γίνονται στο Ιράκ στο πλαίσιο των αυξημένων περιφερειακών εντάσεων εδώ και πάνω από έναν μήνα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.

"Πέντε μέλη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό στον τομέα του Ζιρφ αλ Σακρ", διευκρίνισε σήμερα στο AFP αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αξιωματούχος του Χασντ αλ Σαάμπι, συνασπισμού πρώην παραστρατιωτικών που ενσωματώθηκαν στις τακτικές δυνάμεις, γνωστοποίησε τον θάνατο "πέντε και τον τραυματισμό τεσσάρων" εκ των μαχητών του συνασπισμού αυτού.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε χθες, Τρίτη, σε δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός, που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία, βρέθηκαν 66 φορές στο στόχαστρο με ρίψεις ρουκετών και πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από τις 17 Οκτωβρίου, 10 ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Σε αντίποινα για τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων, η Ουάσινγκτον έχει ήδη βομβαρδίσει τρεις φορές εγκαταστάσεις οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία. Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε 7 ανθρώπους που συνδέονται με δύο ιρακινές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ.