ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν βάζει λάδι στη φωτιά: «Η υπεράσπιση της Γάζας σημαίνει υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης»

Ο Ερντογάν βάζει λάδι στη φωτιά: «Η υπεράσπιση της Γάζας σημαίνει υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης»

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι ως απόγονος των κατακτητών της Πόλης, δικαιούται να μιλάει για... «υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης», παραλληλίζοντάς την με την «υπεράσπιση της Γάζας».

«Χασάπη της Γάζας» χαρακτήρισε για μία ακόμη φόρα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 39η Υπουργική Σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να δικαστεί όπως ο Μιλόσεβιτς.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η υπεράσπιση της Γάζας και της Ραμάλα ισοδυναμεί με την υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης:

«Ο χασάπης της Γάζας Νετανιάχου αποκάλυψε ο ίδιος μπροστά στις κάμερες ότι το θέμα δεν είναι η Γάζα ή η Ραμάλα, αλλά η επίτευξη επεκτατικών στόχων. Ως εκ τούτου, η υπεράσπιση της Γάζας και της Παλαιστίνης σημαίνει υπεράσπιση της Μέκκας, της Μεδίνας, της Κωνσταντινούπολης, της Δαμασκού, της Βηρυτού, της Βαγδάτης και άλλων ισλαμικών πόλεων μαζί με την Ιερουσαλήμ».

Ανέφερε δε πώς «αν περιμένουμε να φτάσει η φωτιά, ο πόνος και ο θρήνος στο σπίτι μας, Θεός φυλάξοι, αυτή η φωτιά θα έρθει σίγουρα στο σπίτι μας μια μέρα».

«Αν ενεργήσουμε με την επίγνωση και την ευαισθησία ότι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια με δύο δισεκατομμύρια μέλη από την Ασία μέχρι την Αφρική, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει, κανείς δεν μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο» πρόσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: Λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα τραγουδά με νόημα… «όλα σε θυμίζουν»

Λίγο πριν μεταβεί στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν τραγούδησε μια διασκευή του «όλα σε θυμίζουν».

Τον Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχτεί η Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου με την πρωτεύουσα να θυμίζει... φρούριο!

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί και έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για όλη την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr: Προσοχή στο «kazan kazan» του Ερντογάν - Τι εννοεί ο Τούρκος πρόεδρο

Ο γνωστός νομικός και οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει των ελληνοτουρκικών επαφών και της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, καθώς το... «kazan kazan» που υπόσχεται ερχόμενος ο Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το «win-win» που καταλαβαίνουμε εμείς...

«Στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση kazan-kazan , win-win. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μια δήλωση που δεν... επιφέρει απαραίτητα και πολύ αισιοδοξία, καθώς στο πνεύμα της Τουρκίας, αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σημαίνει για τους γείτονες εφ’ όλης της ύλης διάλογο και υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Ο Δρ. Οθωμανολόγος-Νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, σε παλαιότερη του συνέντευξη στο Newsbomb.gr, είχε εξηγήσει πώς ακριβώς εννοούν οι γείτονες το... «kazan-kazan». Με βαθιά γνώση ο ίδιος της τουρκικής ιστορίας, κοσμοαντίληψης, συνηθειών και... αίσθησης του «δικαίου» που έχουν οι γείτονες, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος ξεκαθαρίζει ότι αυτό που εννοούν αυτοί, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε εμείς...

Αλλά και το πώς αυτό το kazan-kazan θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Τούρκοι περιμένουν... κάτι σαν «Πρέσπες του Αιγαίου», όπως έχει ειπωθεί, δηλαδή υποχωρητικότητα από την πλευρά μας για να υπερισχύσει το... δίκαιο του ισχυρότερου, δηλαδή των ίδιων.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είχε εξηγήσει: «Τη λογική των Τούρκων την κατανοούν ελάχιστοι στην Ελλάδα. Όταν ο Ερντογάν λέει ότι Ελλάδα και Κύπρος "δεν είναι εκεί που πρέπει", δεν εννοεί απαραίτητα συνοριακά. Εννοεί ότι δεν είμαστε υπόλογοί τους! Κι αυτό διότι μας λογίζουν ακόμα ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έκανε κάποτε μια «Στάση» και ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά για να κάνει οτιδήποτε, θα πρέπει ακόμα να παίρνει άδεια από αυτούς.

Δηλαδή, όπως σκέφονται, για ότι κάνεις θα παίρνεις άδεια από μένα, τον όμορό σου γείτονα και όχι την Ε.Ε., και θα με λαμβάνεις υπόψη για όλα, από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο. Για παράδειγμα, στο Αιγαίο δεν θα γίνει εκμετάλλευση χωρίς συνεκμετάλλευση, ακόμα κι αν τα πιθανά κοιτάσματα είναι καταφανώς εντός ελληνικής ΑΟΖ».

Όσο για το... καζάν-καζάν που «υπόσχεται» ο Ερντογάν; Ο γνωστός οθωμανολόγος εξηγεί:

«Θα κάνουμε το καζάν-καζάν σημαίνει στα τουρκικά ότι τρώω από την κατσαρόλα σου, τρως από την κατσαρόλα μου, άρα είμαστε πάτσι. Αυτό που στα αγγλικά λέμε win-win, ή πάτσι. Το πάτσι όμως... α λα τούρκα, δηλαδή το ερμηνεύει, όπως το διεθνές δίκαιο, όπως η ίδια επιθυμεί.

Δηλαδή, το αντιλαμβάνονται ως 80 στην Τουρκία και 20 στην Ελλάδα και πολύ μας πάει! Γιατί; Διότι έτσι είναι η πληθυσμιακή αναλογία, δεν μπορεί εσύ που είσαι 10 εκατομμύρια κι εγώ 80 να έχουμε το ίδιο. Το 80 θα το πάρω εγώ, κι εσύ το 20, που κανονικά έπρεπε το 10, και πολύ σου πάει»!

Ακόμα όμως και να... δεχόταν κάποια ελληνική κυβέρνηση κάτι τέτοιο, αυτό όχι απλά δεν θα κατεύναζε την Τουρκία, αλλά μάλλον θα... της άνοιγε την όρεξη.

«Η Τουρκία μας βλέπει σαν την ύπανδρο γυνή, και η ίδια να είναι ο ισχυρός σύζυγος. Δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει να ακούει την Τουρκία, να τη βλέπει σαν αφέντη.

«Σε περίπτωση που φτάναμε σε μια συμφωνία και ας ήταν εις βάρος μας, που μπορεί να την επιλέγαμε για να ηρεμήσουμε και να γλιτώσουμε τους εξοπλισμούς, αυτό θα ήταν μια τεράστια παγίδα. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυήθεί για το μέλλον τίποτα, ειδικά για την τουρκική πολιτική, κι εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα σταματήσουν εκεί»...

Δείτε το ακόλουθο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο Newsbomb.gr: