ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι: Αντιδράσεις για τη μεταγωγή του στη Σιβηρία – «Aιώνιος χειμώνας και σκληρή απομόνωση»

Ναβάλνι: Αντιδράσεις για τη μεταγωγή του στη Σιβηρία – «Aιώνιος χειμώνας και σκληρή απομόνωση»

Συνεργάτες του κρατούμενου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης  Αλεξέι Ναβάλνι  ανακοίνωσαν ότι μετά από αναζήτηση τριών εβδομάδων τον εντόπισαν σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο. Η επαφή χάθηκε όταν ο Αλεξέι Ναβάλνι εξαφανίστηκε από την σωφρονιστική αποικία ΙΚ-6 που βρίσκεται στην περιοχή Βλαντίμιρ, ανατολικά της Μόσχας.

Ο πιο σημαντικός εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτίει ποινή κάθειρξης 19 ετών με την κατηγορία του εξτρεμισμού. Είχε φυλακιστεί στην περιοχή Βλαντιμίρ της κεντρικής Ρωσίας, περίπου 230 χιλιόμετρα (140 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, αλλά οι δικηγόροι του είπαν ότι δεν κατάφεραν να τον προσεγγίσουν από τις 6 Δεκεμβρίου.

Η εκπρόσωπός του, Kira Yarmysh, είπε ότι βρισκόταν σε μια αρκτική «αποικία φυλακών» στην πόλη Χαρπ, στην περιοχή Yamalo-Nenetsk περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.

«Σχεδόν αδύνατο να στείλεις ακόμη και γράμματα εκεί»

Η περιοχή είναι διαβόητη για τους σκληρούς χειμώνες ενώ βρίσκεται κοντά στη Βορκούτα, της οποίας τα ανθρακωρυχεία ήταν από τις πιο σκληρές σελίδες του σοβιετικού συστήματος στρατοπέδων φυλακών Γκουλάγκ.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε σε αυτή την αποικία. Σχεδόν αδύνατο να στείλεις ακόμη και γράμματα εκεί. Αυτό είναι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απομόνωσης από τον κόσμο», δήλωσε ο δικηγόρος του, μιλώντας για τη σκληρότερη βαθμίδα στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας.

Η ομάδα του ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο αφού δεν είχε εμφανιστεί σε πολλές δικαστικές ακροάσεις.

«Πολλά ευχαριστώ στους υποστηρικτές μας, ακτιβιστές, δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που ανησυχούν για την τύχη του Αλεξέι και που δεν κουράζονται να γράφουν σχετικά με την κατάσταση», δήλωσε ο δικηγόρος του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ.

Ο κ. Ναβάλνι επικράτησε ως αγωνιστής κατά της διαφθοράς και χαρακτηριζόταν ως ο μόνος ηγέτης της Ρωσικής αντιπολίτευσης ικανός να κινητοποιήσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Αλλά το 2020, δηλητηριάστηκε στη Σιβηρία.

Νοσηλεύτηκε στο εξωτερικό. Όταν επέστρεψε στη Ρωσία το 2021, συνελήφθη και φέρεται να του στερούσαν τροφή σε μη αεριζόμενο κελί.