ΚΟΣΜΟΣ

Βουδαπέστη: Υπερχείλισε ο Δούναβης, καταγράφοντας υψηλό δεκαετίας

Βουδαπέστη: Υπερχείλισε ο Δούναβης, καταγράφοντας υψηλό δεκαετίας
X/Twitter

Ο Δούναβης έφτασε στα 6,93 μέτρα με την υπερχείλιση να αποδίδεται στην κλιματική κρίση 

Σε υψηλό δεκαετίας ανέβηκε η στάθμη στον ποταμό Δούναβη διαψεύδοντας εκείνους που ήταν σίγουροι ότι «αυτή την εποχή ο ποταμός παγώνει».

Ο Δούναβης συγκεκριμένα έφτασε στα 6,93 μέτρα, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Ουγγαρίας, με το επίπεδο απόλυτου συναγερμού να είναι τα 8,91 μέτρα, που καταγράφηκε το 2013, όταν την Κεντρική Ευρώπη σάρωσαν πρωτοφανείς πλημμύρες.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές, ωστόσο ειδικοί συμπεραίνουν ότι «με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας τα χιόνια λιώνουν νωριτερα και προκαλούν πλημμύρες στην καρδιά του χειμώνα και όχι την άνοιξη, όπως ήταν το φυσιολογικό».

Την τελευταία φορά που η στάθμη του Δούναβη ξεπέρασε τα 6 μέτρα μέσα στον χειμώνα ήταν το 1987, ωστόσο τότε δεν υπήρχε υπερχείλιση. «Υπήρξε μεγάλη βροχόπτωση και το χιόνι έλιωσε λόγω του ήπιου αλλά υγρού καιρού», ανέφερε μετεωρολόγος στο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι άνθρωποι στη Βουδαπέστη απόλαυσαν το σπάνιο θέαμα, να μην έχει παγώσει ο Δούναβης, Δεκέμβρη μήνα περπατώντας κατά μήκος του ποταμού με λιακάδα.