ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο Σάλεχ Αλ Ρούρι, ο ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Βηρυτό

Ποιος ήταν ο Σάλεχ Αλ Ρούρι, ο ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Βηρυτό

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του αλ-Αρούρι και τον χαρακτήρισε «άνανδρη δολοφονία» από το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη αντίδραση

Επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα νότια προάστια της Βηρυτού, Νταχιγιέ, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σκότωσε τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι την Τρίτη.

Το drone έπληξε γραφείο της Χαμάς, αφήνοντας έξι νεκρούς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του αλ-Αρούρι και τον χαρακτήρισε «άνανδρη δολοφονία» από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων «εντός και εκτός Παλαιστίνης δεν θα καταφέρουν να σπάσουν τη θέληση και τη σταθερότητα του λαού μας ή να υπονομεύσουν τη συνέχιση της γενναίας αντίστασής του ".

«Αποδεικνύει για άλλη μια φορά την τρομερή αποτυχία αυτού του εχθρού να επιτύχει οποιονδήποτε από τους επιθετικούς του στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η οργάνωση.

Μετά την είδηση ​​του θανάτου του αλ-Αρούρι, τα τζαμιά στην Αρούρα, στη βόρεια Ραμάλα, θρηνούν τον θάνατό του και έχει προκηρυχθεί γενική απεργία για τη σήμερα.

Ποιος ήταν ο Saleh al-Arouri;

Ο Al-Arouri, 57 ετών, ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και ένας από τους ιδρυτές της ένοπλης πτέρυγας της ομάδας, των Ταξιαρχιών Qassam.

Ζούσε εξόριστος στον Λίβανο μετά από 15 χρόνια σε μια ισραηλινή φυλακή. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απειλήσει να τον σκοτώσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αλ Ρούρι ανέλαβε το ρόλο του εκπροσώπου της ομάδας και είπε στο Al Jazeera τον περασμένο μήνα ότι η Χαμάς δεν θα συζητούσε μια συμφωνία ανταλλαγής για τους αιχμαλώτους που κρατά η ομάδα πριν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τον Αλ Αρούρι ως «παγκόσμιο τρομοκράτη» το 2015 και εξέδωσαν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία γι' αυτόν.

Τι είπε το Ισραήλ για τον θάνατο του Αλ Αρούρι;

Αν και δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από το Ισραήλ σχετικά με τον θάνατο του αξιωματούχου της Χαμάς, ο Μαρκ Ρέγεφ, σύμβουλος του Νετανιάχου, είπε στο αμερικανικό MSNBC ότι το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτήν την επίθεση. Αλλά, πρόσθεσε, «Όποιος και να το έκανε, πρέπει να είναι ξεκάθαρο: δεν ήταν επίθεση στο λιβανικό κράτος».

«Όποιος το έκανε αυτό έκανε ένα χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς», είπε.

Ωστόσο, ο Ντάνι Ντάνον, πρώην ισραηλινός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, χαιρέτισε την επίθεση και συνεχάρη τον ισραηλινό στρατό, τη Σιν Μπετ, την υπηρεσία ασφαλείας και τη Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, για τη δολοφονία του αλ-Αρούρι.

«Όποιος συμμετείχε στη σφαγή της 7/10 πρέπει να ξέρει ότι θα επικοινωνήσουμε μαζί τους και θα κλείσουμε λογαριασμό μαζί τους», είπε στο X στα εβραϊκά, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε σχεδόν 1.200 ανθρώπους.

Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί και οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα από τότε έχουν σκοτώσει περισσότερους από 22.000 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 8.000 παιδιά.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου να μην δώσουν συνεντεύξεις σχετικά με τον θάνατο του αλ-Αρούρι μετά το tweet του Ντανόν.