ΚΟΣΜΟΣ

Τι είναι το «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου» από το οποίο πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι

Τι είναι το «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου» από το οποίο πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι

Όπως ανέφεραν οι σωφρονιστικές αρχές της φυλακής όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο θάνατός του προήλθε από το «Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου». Ειδικοί εξηγούν τι είναι αυτό το σύνδρομο.

Στην περίπτωση που η καρδιά ενός ατόμου φαίνεται να σταματά χωρίς αιτία, συχνά μάλιστα σε άτομα που φαίνονται να είναι απολύτως υγιή, εμφανίζεται το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου από Αρρυθμία (Sudden Arrhythmia Death Syndrome – SADS).

Σύμφωνα με τον καναδικό ιστότοπο healthing, το εν λόγω σύνδρομο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με το CDC να το ονομάζει «σύνδρομο αιφνίδιου, απροσδόκητου νυχτερινού θανάτου».

«Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών», ανέφερε το Βασιλικό Αυστραλιανό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών.

Ακόμη, ο όρος χρησιμοποιείται όταν η νεκροψία δεν μπορεί να βρει μια προφανή αιτία θανάτου.

Από την πλευρά του, το Ίδρυμα SADS που εδρεύει στις ΗΠΑ, έχει γνωστοποιήσει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 4.000 ετήσιους θανάτους παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων από SADS έχουν ένα από τα δύο κορυφαία προειδοποιητικά σημάδια.

Αφορούν σε οικογενειακό ιστορικό διάγνωσης SADS ή ξαφνικό ανεξήγητο θάνατο ενός μέλους της οικογένειας και λιποθυμία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν κάποιος είναι ενθουσιασμένος ή ξαφνιασμένος.

Άγνωστο που βρίσκεται η σορός του

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι δεν έχει μεταφερθεί στο μοναδικό νεκροτομείο της Σαλέχαρντ, της πόλης που βρίσκεται εγγύτερα στη σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε χθες Παρασκευή ο 47χρονος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ανέφερε η ομάδα του.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, έγραψε την πλατφόρμα Χ ότι ένας δικηγόρος του και η μητέρα του, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια, έφτασαν στο νεκροτομείο όπου τους παρέπεμψαν οι σωφρονιστικές αρχές. Όμως το νεκροτομείο ήταν κλειστό, μολονότι από τη φυλακή τους διαβεβαίωναν ότι λειτουργούσε και ότι η σορός ήταν εκεί.

Ο δικηγόρος τηλεφώνησε στο νούμερο που ήταν αναρτημένο στην πόρτα. Του απάντησαν ότι ήταν ο έβδομος που καλούσε σήμερα και ότι «η σορός του Αλεξέι δεν ήταν στο νεκροτομείο», πρόσθεσε.