ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Το Κίεβο δεν έχει σχέση με συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια»

Ουκρανία: «Το Κίεβο δεν έχει σχέση με συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια»
AP Photo

Δεν κινδύνευσε η ασφάλεια αντιδραστήρα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να δήλωσε την Κυριακή ότι το Κίεβο δεν έχει καμιά σχέση με συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αφού η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιτέθηκε στην εγκατάσταση.

«Η Ουκρανία δεν είναι αναμειγμένη σε οποιουδήποτε είδους ένοπλες προκλήσεις στο έδαφος του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια που κατέχει παρανόμως η Ρωσία», δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda ο Άντριι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Ρωσικά πλήγματα στο έδαφος του ουκρανικού σταθμού πυρηνικής ενέργειας... είναι εδώ και καιρό μια καλά γνωστή εγκληματική πρακτική των εισβολέων», πρόσθεσε.

Δεν κινδύνευσε η πυρηνική ασφάλεια του αντιδραστήρα

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο σταθμό της Ζαπορίζια προκάλεσαν ζημιά στο κτήριο που στεγάζει έναν από τους έξι αντιδραστήρες, όμως η πυρηνική ασφάλεια δεν κινδύνευσε.

«Αναφέρθηκε ένα θύμα. Η ζημιά στη μονάδα 6 δεν έθεσε σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, όμως αυτό είναι ένα σοβαρό επεισόδιο που θα μπορούσε εν δυνάμει να υπονομεύσει την ακεραιότητα του συστήματος ανάσχεσης του αντιδραστήρα», ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του Ραφαέλ Γκρόσι προσέθεσε ότι σημειώθηκαν τρία «απ' ευθείας πλήγματα».