ΚΟΣΜΟΣ

Η.Π.Α. προς Αιγύπτιους: Σεβασμός στη Δημοκρατία

Η.Π.Α. προς Αιγύπτιους: Σεβασμός στη Δημοκρατία

Να σεβαστούν τις Δημοκρατικές Αρχές ζητούν οι Η.Π.Α. από τους Αιγύπτιους, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι γύρω από το ντόρο που γίνεται σχετικά με τις εκλογές στη χώρα και εγκυρότητα της εκλογής του νέου Κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τόμι Βίτορ, σε δηλώσεις του για το θέμα είπε:

«Βρισκόμαστε σε επαφές με Αιγύπτιους ηγέτες. Εναπόκειται στους Αιγυπτίους να αποφασίσουν, στηριζόμενοι στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, με διαφάνεια και προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων».

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφασή του τον περασμένο μήνα να διαλύσει την κάτω βουλή του κοινοβουλίου είναι αμετάκλητη, απορρίπτοντας την απόφαση που έλαβε χθες ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι να αποκαταστήσει το σώμα αυτό.

Μετά την έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησε, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του είναι όλες δεσμευτικές για όλους τους κρατικούς θεσμούς και τις αρχές.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μ. Μόρσι χθες εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο το σώμα αυτό, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, μπορεί να συνέλθει εκ νέου. Επίσης ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών 60 ημέρες μετά την έγκριση με δημοψήφισμα του Συντάγματος που συντάσσεται τώρα.

Το δικαστήριο απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι η εκλογή του σώματος είναι άκυρη, κρίνοντας ότι ο εκλογικός νόμος βάσει των οποίων έγιναν οι εκλογές του Ιανουαρίου ήταν αντισυνταγματικός επειδή επέτρεπε σε μέλη πολιτικών κομμάτων να διεκδικήσουν έδρες που προορίζονταν για ανεξάρτητους βουλευτές.

Η απόφαση αυτή τέθηκε σε ισχύ από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την εκδίωξη πέρυσι από την εξουσία του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.