ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 1.000 Σύροι διέφυγαν στην Τουρκία μέσα σε 24 ώρες

Πάνω από 1.000 Σύροι διέφυγαν στην Τουρκία μέσα σε 24 ώρες

Περίπου 1.000 Σύροι, ανάμεσά τους ένας υποστράτηγος που αυτομόλησε, διέφυγαν στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες για να ξεφύγουν από την κλιμακούμενη βία στη χώρα τους, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος σήμερα.

Με την άφιξη της νέας αυτής ομάδας, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αυξήθηκε στους 45.500, από 44.000 στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουλάχιστον 25 ανώτατοι στρατιωτικοί είναι ανάμεσα σε όσους έχουν διαφύγει στην Τουρκία.

Η εξέγερση η οποία διαρκεί 17 μήνες στη Συρία έχει δημιουργήσει μια κρίση προσφύγων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιφέρειας. Μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση λέει ότι τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011.

Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, να καταφύγει στο τουρκικό έδαφος, καθώς στην πόλη αυτή αναμένεται να διεξαχθεί μια αποφασιστικής σημασίας μάχη. Οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ χρησιμοποιούν ήδη μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό εναντίον των ανταρτών που βρίσκονται σε αυτή.