ΚΟΣΜΟΣ

Σε κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης η Υεμένη

Σε κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης η Υεμένη

Προς μια κατάσταση ανθρωπιστικής «έκτακτης ανάγκης» οδεύει η Υεμένη, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους 24 εκατ. κατοίκους της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Υεμένη «αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που χειροτερεύει με τις υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων, την αυξανόμενη φτώχεια, την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών, τους μειούμενους πόρους, την εσωτερική σύγκρουση και πολιτική αστάθεια».

Η αραβική χώρα πλήττεται από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο, καθώς εισάγει σχεδόν όλα τα βασικά διατροφικά είδη, όπως σιτάρι, ζάχαρη κ.ά.

Σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω από 5 ετών στην Υεμένη πάσχουν από καχεξία λόγω του υποσιτισμού.

Το Πρόγραμμα ανέφερε πως σχεδιάζει να παράσχει βοήθεια σε 5,5 εκατ. πολίτες της Υεμένης ως τα τέλη του χρόνου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο οικονομικής καταστροφής που επιδεινώνεται από την κατάσταση ασφαλείας, ελπίζει στην βοήθεια δωρητριών χωρών οι οποίες θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ομάδα των «Φίλων της Υεμένης», πρόκειται να συζητήσει για την κατάσταση στη χώρα εν μέσω των παρεμβάσεων του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και των επιθέσεων της αλ Κάιντα.