ΚΟΣΜΟΣ

«ΟΧΙ» των Ελλήνων μεταναστών Γερμανίας στην Χρυσή Αυγή

«ΟΧΙ» των Ελλήνων μεταναστών Γερμανίας στην Χρυσή Αυγή

Η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας καταδικάζει «απερίφραστα την ξενοφοβία και το ρατσισμό, απ΄ όπου κι αν προέρχονται», εννοώντας τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να σιωπήσει η Εκκλησία, δηλαδή όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Όταν υπάρχει αυτή η κρίση στην Ελλάδα, αυτό για μένα σημαίνει ότι όλοι πρέπει να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλά, να αλλάξουμε πορεία ζωής. Να δούμε γιατί; Πού θέλουμε να πάμε; Και όχι να αφήσουμε αυτές τις ακραίες καταστάσεις στην πατρίδα. Και επειδή όλοι οι άνθρωποι μας εδώ στην Γερμανία ανησυχούν απ΄ ότι ξέρω από τα πολλά τηλεφωνήματα που κάθε μέρα δέχομαι, γι’ αυτό αυτή η δήλωση. Εύχομαι να μην κάνω άλλη δήλωση, διότι θα είναι πολύ χειρότερη», λέει ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, απαντά τι ήταν αυτό που ανάγκασε την Εκκλησία να πάρει θέση. Σε ανάλογο πνεύμα είναι και η δήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) που γίνεται στα πλαίσια του μηνύματος για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Το “OXI” των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία είναι φέτος ηχηρότερο από άλλοτε», αναφέρει η ΟΕΚ και προειδοποιεί ότι η λιτότητα οδηγεί στην εξαθλίωση και αυτή με τη σειρά της «απεγνωσμένους ενάντια στους μετανάστες» και ότι «έτσι ξανάρχεται ο φασισμός στην Ελλάδα με εγχώριες στολές πένθους». Τέλος, με πρωτοβουλία Ελλήνων του Αμβούργου, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πρωταγωνιστής ταινιών του σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, Αδάμ Βουσδούκος, προετοιμάστηκε μια ακόμη έκκληση. Ο τίτλος της ενόψει της εθνικής γιορτής είναι «Το δικό μας ΟΧΙ» και στρέφεται ρητά κατά της Χρυσής Αυγής. Οι υπογράφοντες παρουσιάζονται ως απόγονοι των γκασταρμπάιτερ, οι οποίοι γνωρίζουν από προσωπικές εμπειρίες τι σημαίνει ρατσισμός και βιαιοπραγίες κατά των μεταναστών: «γι΄ αυτό μας πληγώνει και ταυτόχρονα μας εξοργίζει να βλέπουμε να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά καθημερινά στην Ελλάδα», τονίζουν.

Πηγή: Deutsche Welle