ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση ασιατικών κουνουπιών σε Γερμανούς!

Επίθεση ασιατικών κουνουπιών σε Γερμανούς!

Ένα είδος ασιατικού κουνουπιού εντοπίστηκε στη Γερμανία. Ο… ανεπιθύμητος επισκέπτης είναι επιθετικός και το τσίμπημά του μπορεί να μεταδώσει ιούς, όπως είναι αυτός του Δυτικού Νείλου.

Η εμφάνιση ασθενειών που μεταφέρονται με το τσίμπημα κουνουπιών μπορεί να μην αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου, οι Γερμανοί ωστόσο αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιμελείς στα ζητήματα της πρόληψης. Περίπου 2000 πολίτες έστειλαν –αφού τα σκότωσαν- με φάκελο τα κουνούπια που τους είχαν τσιμπήσει στο Κέντρο Αγροτικής Έρευνας Leibniz (ZALF)στο Βρανδεμβούργο. Συμμετείχαν έτσι στο πρότζεκτ Mückenatlas (Άτλας των κουνουπιών), που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο.

Ανάμεσα στα δείγματα που έλαβαν και μελέτησαν οι ερευνητές ανακαλύφθηκαν και κουνούπια που ανήκουν σε ένα νέο και επικίνδυνο είδος ασιατικής προέλευσης. Οι επιστήμονες έκαναν αρχικά λόγο για σύμπτωση, ώσπου το περασμένο καλοκαίρι έφτασαν στα χέρια τους πέντε ακόμη φάκελοι με το ίδιο είδος κουνουπιού από την ευρύτερη περιοχή της Βόννης. Επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να επισκεφθούν τα νεκροταφεία της περιοχής, όπου επικρατούν κατά κανόνα ιδανικές συνθήκες υγρασίας για τα έντομα. Το αποτέλεσμα των ερευνών τους δικαίωσε. Οι ενοχλητικοί επισκέπτες από την Ασία εντοπίστηκαν σε 36 από τα 123 νεκροταφεία της περιοχής μεταξύ Κολωνίας και Κόμπλεντς.