ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: Δεν φοβάμαι και δεν παραιτούμαι

Ραχόι: Δεν φοβάμαι και δεν παραιτούμαι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί «μαύρου χρήματος» και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

«Αν κάποιοι φαντάζονταν ότι παρενοχλώντας με θα φοβόμουν ή θα εγκατέλειπα το έργο που μου ανέθεσαν οι Ισπανοί, τους λέω ότι έκαναν λάθος», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός μιλώντας σε στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, του οποίου είναι πρόεδρος.

«Δεν πήρα ποτέ μαύρο χρήμα. Οι δηλώσεις εισοδήματος και κληρονομιάς μου θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στη διάθεση όλων των πολιτών, την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός υποσχόμενος ότι θα χειριστεί το θέμα που έχει ανακύψει «με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας διαβεβαίωσε ότι δεν αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική «για να βγάλει λεφτά». Είπε μάλιστα ότι με την ενασχόληση του αυτή «έχασε λεφτά αλλά διαπίστωσε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν» για τον ίδιο.

Ο Ραχόι αναφερόταν σε δημοσιεύματα της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς», η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει απόρρητα έγγραφα που καταγράφουν μυστικές πληρωμές σε ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, περιλαμβανομένου και του Ραχόι, από το 1990 ως το 2009.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, ο Ραχόι φαίνεται πως λάμβανε 25.200 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011, ενώ τρεις προηγούμενοι ηγέτες λάμβαναν παρόμοια ποσά. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι χρήματα λάμβαναν η γενική γραμματέας του κόμματος Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ, όπως και οι δύο προηγούμενοι γενικοί γραμματείς ο Άλβαρο Λαπουέρτα και ο Λουίς Μπάρσενας.