ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση συνεργασίας θέλουν οι Ιταλοί

Κυβέρνηση συνεργασίας θέλουν οι Ιταλοί

Η πλειοψηφία των ιταλών ψηφοφόρων δεν θέλει νέες κάλπες, προτιμώντας τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συμμαχίας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα La Repubblica.

Στην ερώτηση «Προτιμάτε τον σχηματισμό κυβέρνησης, ή νέες εκλογές τον Ιούνιο;» το 67% των συμμετεχόντων απάντησε το πρώτο, ενώ μόλις ένα 28% απάντησε πως επιθυμεί νέα εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο.

Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας IPR, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων για την ιταλική εφημερίδα, στην πλειοψηφία τους όσοι κλίνουν προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανήκουν στην αριστερά (84%), και ακολουθούν οι συμπαθούντες του κεντρώου Μάριο Μόντι (82%), αλλά και οπαδοί του νεοπαγούς Κινήματος Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο (73%).

Μεταξύ των διάφορων συνδυασμών κυβερνητικού σχήματος που προτείνονται στην έρευνα, η πλειοψηφία (52%) τάσσεται υπέρ μίας κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πρόκειται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συμμαχίας, έργο που αποδεικνύεται αδύνατο καθώς ο Μπέπε Γκρίλο —του οποίου το Κίνημα κατήγαγε μια σημαντική νίκη στις εκλογές, καθιστώντας τον ρυθμιστή των εξελίξεων— αρνείται κατηγορηματικά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι.