ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικός ο Σόιμπλε: Οι Κύπριοι να κατηγορούν μόνο τον εαυτό τους

Προκλητικός ο Σόιμπλε: Οι Κύπριοι να κατηγορούν μόνο τον εαυτό τους

Πριν την απόφαση της Κυπριακής Βουλής δήλωνε ότι λυπάται για τα όσα βιώνει ο κυπριακός λαός.


Μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» της Κύπρου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναδιπλώνεται και δηλώνει πως «λυπάται» για την αρνητική απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο παρά μόνον τον εαυτό της.

Ειδικότερα, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι το «επιχειρηματικό μοντέλο» της Κύπρου είναι πλέον λειτουργικό και κάλεσε παράλληλα την κυβέρνησή της να δράσει άμεσα.

«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, όταν υποβόσκει η χρεωκοπία, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεωκοπία. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in), ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας συνάμα πως πρέπει να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.