ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στην επανεκλογή Ναπολιτάνο η λύση του αδιεξόδου

Ιταλία: Στην επανεκλογή Ναπολιτάνο η λύση του αδιεξόδου

Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι ζητούν επίμονα από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να δεχθεί να επανεκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και την αποτυχία της υποψηφιότητας του Ρομάνο Πρόντι.

Ο Ιταλός πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τους Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συνομιλία του με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην συνέχεια ο Ναπολιτάνο θα κάνει δεκτό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα δεχθεί τελικά την πρότασή μας που έχει ως κύριο σημείο αναφοράς το εθνικό συμφέρον», δήλωσε η βουλευτής της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, Νούντσια Ντε Τζιρόλαμο.

Από την κεντροαριστερή παράταξη ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, τη δυνατότητα επανεκλογής του Ναπολιτάνο».

Το κίνημα Πέντε Αστέρων συνεχίζει να στηρίζει τον υποψήφιό του νομικό Στέφανο Ροντοτά. «Αν τα δεδομένα αλλάξουν, θα εκτιμήσουμε την όποια νέα πραγματικότητα», εξήγησε από την πλευρά της η Ρομπέρτα Λομπάρντι εκπρόσωπος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο στην βουλή της Ρώμης.

Υπενθυμίζεται ότι τις περασμένες εβδομάδες ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είχε απορρίψει το ενδεχόμενο επανεκλογής του με αναφορά και «στα αδιάψευστα στοιχεία της ταυτότητάς του που αφορούν πρώτα απ' όλα την ημερομηνία γέννησής του».