ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση κατασκοπείας: Ελλειψη πρακτόρων στο φόντο του πληθωρισμού

Κρίση κατασκοπείας: Ελλειψη πρακτόρων στο φόντο του πληθωρισμού

Στην ιστορία της σύλληψης στη Μόσχα του πράκτορα της CIA Ράιαν Φογκλ κεντρίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλλον το ποσό της σύμβασης για προδοσία παρα ο αρχαϊκός κατασκοπευτικός εξοπλισμός του Αμερικανού.

Ο Ράιαν Φογκλ υποσχέθηκε στο αντικείμενο της στρατολόγησής του 100.000 δολάρια προκαταβολικά για την προθυμία συνεργασίας, καθώς επίσης και ετήσια αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Εκτελούσε τον ρόλο του πιθανού «τυφλοπόντικα» ένας έγκυρος στρατιωτικός αξιωματικος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλειας της Ρωσίας (FSB) που έχει μεγάλη εμπειρία συμμετοχής στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Καύκασο.

Ο αρχαϊκός κατασκοπευτικός εξοπλισμός του Φογκλ (χαρτίνος χάρτης, περούκα και πυξίδα) και ένα εκπληκτικό ποσό ανταμοιβής, προκάλεσαν πολλή διαφορετικά αντόδραση των ΜΜΕ. Πολλά απ’ αυτά χαρακτήρισαν αυτό το κατασκοπευτικο σκάνδαλο ως κωμωδία.

Εξάλλου, ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Σλάτινοφ σε σχέση με το σκάνδαλο κατασκοπείας υπενθύμισε μια πρόσφατη ιστορία. Πριν μερικά χρόνια, από το τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία» προβλήθηκε ρεπορτάζ για «κατασκοπευτικούς λίθους» γεμισμένους με ηλεκτρονικά. Τότε, επίσης πολλοί μιλούσαν σαρκαστικά για το γεγονός αυτό, αλλά αργότερα παρουσιάστηκαν αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι «κατασκοπευτικοί λίθοι» χρησιμοποιούνταν πραγματικά από την βρετανική κατασκοπεία για την μετάδοση και τη λήψη πληροφοριών.

Στην ιστορία του Ράιαν Φογκλ, όλα τα αστεία σχετικά με την κατασκοπευτική κωμωδία τελείωσαν αμέσως, όταν η FSB δημοσίευσε τις πληροφορίες για μια ιστορία που είχε θέση πριν από 4 μήνες. Στις αρχές του έτους η ρωσική αντικατασκοπεία ξεσκέπασε τον υπάλληλο Μπέντζαμιν Ντίλον ο οποίος επίσης εργάστηκε κάτω από το κάλυμμα του Γ΄Γραμματέα της πρεσβείας των ΗΠΑ και προσπαθούσε επίσης να στρατολογήσει έναν αξιωματικό της FSB. Τόσο τότε, όσο και σήμερα οι πράκτορες της CIA στη Μόσχα δρούσαν με το ίδιο τρόπο.