ΚΟΣΜΟΣ

Αεράμυνα: Αναβάθμιση των όπλων μέσω του εκσυγχρονισμού της παραγωγής

Αεράμυνα: Αναβάθμιση των όπλων μέσω του εκσυγχρονισμού της παραγωγής

Η δημιουργία νέων παραγωγών του Ομίλου Βιομηχανίας Αεράμυνας «Αλμάζ-Αντέι» θα επιτρέψει τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί απότομα η αποτελεσματικότητα της παραγωγής συστημάτων αεράμυνας και αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας στη Ρωσία.

Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής σε συνδυασμό με τη μείωση των γενικών εξόδων θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις του Ομίλου όχι μόνο τη δυνατότητα παραγωγής καλύτερων προϊόντων για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και την ενεργοποίησή τους στην αγορά των πολιτικών προϊόντων.

Ο Όμιλος Βιομηχανίας Αεράμυνας «Αλμάζ-Αντέι» είναι ένας από τους ηγέτες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, και το επενδυτικό του πρόγραμμα προσελκύει έντονη προσοχή. Η απόφαση για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο Κίροφ και στο Νίζνι Νόβγκοροντ, καθώς και για τη δημιουργία ενός Βορειοδυτικού περιφερειακού κέντρου στην Αγία Πετρούπολη, που συγκεντρώνει τις δυνάμεις πολλών επιχειρήσεων, ελήφθη ενόψει της αναγκαιότητας να εκσυγχρονιστούν οι παραγωγικές δυνάμεις του Ομίλου για την παραγωγή όπλων νέας γενιάς. Η αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου, του εφοδιασμού και λοιπών διαδικασιών θα επιτρέψει στον Όμιλο όχι μόνο να αυξήσει τον όγκο και την ταχύτητα κατασκευής νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να μειώσει το κόστος τους.

Το Κρατικό Εργοστάσιο του Όμπουχοφ (ΚΕΟ) στην Αγία Πετρούπολη, που πρόσφατα γιόρτασε τα 150 χρόνια του, παραμένει ένας από τους κυριότερους προμηθευτές εγχώριων όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών. Ξεκινώντας από την παραγωγή πυροβολικού για το ναυτικό και τα φρούρια, σήμερα το εργοστάσιο παράγει συστήματα εκτόξευσης πυραύλων για την Αεράμυνα, το Πολεμικό Ναυτικό και τις Πυραυλικές Δυνάμεις Στρατηγικής Σημασίας, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, όσο και για εξαγωγή. Εκτός από τη στρατιωτική παραγωγή, το εργοστάσιο παράγει και ορισμένα είδη πολιτικού εξοπλισμού, μεταξύ αυτών εξοπλισμό για πυρηνικούς αντιδραστήρες, για γεωτρύπανα και για το διάστημα.

Σήμερα στο ΚΕΟ παράγονται τα συστήματα εκτόξευσης για το νέο πυραυλικό σύστημα S-400, τα συστήματα εκτόξευσης του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας «Redut» για πολεμικά πλοία νέας γενιάς – κορβέτες και φρεγάτες, και μια σειρά άλλων ειδών εξοπλισμού.

Η ικανότητα που έχει αποκτηθεί κατά την ανάπτυξη αυτών των ειδών εξοπλισμού, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής μέσω της κατασκευής σύγχρονων εγκαταστάσεων, τη συναρμολόγηση σύγχρονου εξοπλισμού, τόσο εγχώριου όσο και εισαγόμενου, και με τη μείωση του γενικού κόστους, επιτρέπει στο εργοστάσιο να μη βασίζεται μόνο στην αγορά όπλων. Οι αναβαθμισμένες παραγωγές της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΟ, μπορούν να ηγηθούν στην παραγωγή πολιτικού εξοπλισμού, ο οποίος στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ικανός να εξασφαλίσει ορισμένες φορές σημαντικά περισσότερο κέρδος, απ’ ότι η παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Για το ΚΕΟ με την εμπειρία του μπορούν να καταστούν πολλά υποσχόμενες οι αγορές του εξοπλισμού κατασκευής και συναρμολόγησης, εξαρτημάτων για εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας κ.λπ.

Τώρα, όμως, ο κύριος στόχος του εργοστασίου είναι η πραγματοποίηση του δικού του τμήματος του κρατικού προγράμματος εξοπλισμών. Έως το 2020 η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας πρέπει να παραλάβει 56 μοίρες S-400 και 10 μοίρες του πολλά υποσχόμενου συστήματος S-500. Έξι μοίρες του S-400 έχουν ήδη παραδοθεί στα στρατεύματα, ενώ η παραγωγή σταδιακά αυξάνει τον ρυθμό: στον χώρο του εργοστασίου του Όμπουχοφ και στο εργοστάσιο ραδιοτεχνικού εξοπλισμού διεξάγεται δραστήριο έργο στην κατασκευή των νέων συστημάτων εκτόξευσης και σταθμών ραντάρ. Πως και πότε θα βγει στη γραμμή παραγωγής το S-500, θα το μάθουμε σύντομα.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ