ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Υψηλόβαθμος κληρικός στο κύκλωμα βρώμικου χρήματος

Βατικανό: Υψηλόβαθμος κληρικός στο κύκλωμα βρώμικου χρήματος

Έναν υψηλόβαθμο κληρικό, έναν καραμπινιέρο και έναν χρηματιστή συνέλαβε η ιταλική αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας της εισαγγελίας της Ρώμης για την τράπεζα του Βατικανού.


Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συκοφαντία. Πρόκειται για τον υψηλόβαθμο κληρικό της πόλης Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας Νούντσιο Σκαράνο, τον χρηματιστή Τζοβάννι Καρίντσο και τον καραμπινιέρο Τζοβάννι Μαρία Τζίτο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι Σκαράνο και Τζίτο προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρουν από ελβετικές τράπεζες στην Ιταλία είκοσι εκατομμύρια ευρώ που ανήκαν σε φίλους του Ιταλού υψηλόβαθμου κληρικού.

Ο Σκαράνο ήταν μάλιστα και διαχειριστής του Apsa, του οργανισμού ακίνητης περιουσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θέση από την οποία παύθηκε όταν έλαβε κλήση σε απολογία για την υπόθεση. Ο οργανισμός αυτός έχει στην ιδιοκτησία του χιλιάδες ακίνητα και καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από δύο ημέρες, ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας, τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για τη ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας του Βατικανού Ior, τράπεζα στην οποία ο Νούντσιο Σκαράνο συνεχίζει να διατηρεί λογαριασμό.