ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας: Διαδώστε το λόγο του Θεού πέραν των ενοριών σας

Πάπας: Διαδώστε το λόγο του Θεού πέραν των ενοριών σας

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α κάλεσε τους ιερείς της Καθολικής εκκλησίας στη Βραζιλία να μην παραμένουν αμετακίνητοι στις ενορίες τους.


Αντίθετα τους προέτρεψε να πηγαίνουν άφοβα να επικοινωνήσουν με τους πιστούς ακόμα και στις φαβέλες, τονίζοντας την σπουδαιότητα της προσπάθειας από τον κλήρο ώστε οι φτωχοί να αναζητήσουν, να εγκολπωθούν και να υπηρετήσουν την διδασκαλία του Ιησού Χριστού.

Ο Πάπας ζήτησε οι ιερείς να κάνουν αποστολικό έργο, όπως ακριβώς ο Χριστός δίδαξε τους 12 αποστόλους να κάνουν, μετά το Θείο Μαρτύριο.

Από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Σεβαστιανού στο Ρίο ντε Ζανέιρο και μιλώντας σε μεγάλο πλήθος επισκόπων και νέων, ο προκαθήμενος της Καθολικής εκκλησίας αναφέρθηκε στην Εκκλησία των φτωχών, επικαλούμενος ειδικά το ρητό της Μητέρας Τερέζας: «Οι ιερωμένοι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την εκπαίδευσή μας που μάς έκανε υπηρέτες του Χριστού, για λογαριασμό φτωχών ανθρώπων» είπε.

Το κήρυγμα του Ευαγγελίου πρέπει να ξεκινά μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, στο πανεπιστήμιο, στην οικογένεια, στο φιλικό περιβάλλον, στην εργασία μας, επισήμανε ο τέως καρδινάλιος του Μπουένος Άϊρες.

Επιπλέον, αποδοκίμασε με τρόπο σθεναρό την κουλτούρα του κοινωνικού αποκλεισμού και της απόρριψης και τόνισε ότι «στην χριστιανική Εκκλησία όλοι ανεξαιρέτως οι πιστοί χωρούν, οι παλαιοί, οι νέοι, οι άσωτοι».

Αποφεύγοντας με επιμέλεια να προφέρει την ίδια την λέξη άμβλωση, ο Ποντίφικας τάχθηκε υπέρ του απόλυτου σεβασμού του δικαιώματος στη ζωή.

Τέλος, ο Πάπας επέμεινε ότι «η αλληλεγγύη μοιάζει, για κάποιους, να είναι λέξη που έχει χάσει το νόημά της», έχοντας μάλιστα τόνο οργής στη φωνή του προφέροντας αυτήν την αποστροφή της ομιλίας του. Επίσης κάλεσε τους κυβερνώντες να κάνουν «εποικοδομητικό διάλογο» με την νεολαία, που συχνά διακατεχόμενη από τάση αρνητισμού δημιουργεί «μέτωπο» στους κόλπους της κοινωνίας.

«Ας τολμούμε, λοιπόν, να πηγαίνουμε ενάντια στο ρεύμα, εξίσου ας μην απεμπολούμε το Θεϊκό δώρο, που αποτελεί η μοναδική οικογένεια, τα παιδιά μας, η συνάντηση και η αποδοχή ανεξαρτήτως όλων των ανθρώπων», συνέστησε στον επίλογό του, απευθυνόμενος στο ακροατήριο στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στο εξωτερικό με αρχηγική ποιμαντική ιδιότητα.