ΚΟΣΜΟΣ

Λέτα: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο συμπαγής

Λέτα: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο συμπαγής

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο περιορισμένη αλλά συγχρόνως πιο συμπαγής», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, κατά την παρέμβασή του στην βουλή της Ρώμης, από την οποία πρόκειται να λάβει, σήμερα το μεσημέρι, νέα ψήφο εμπιστοσύνης.

Η νέα αυτή «επαλήθευση» της κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης κρίθηκε αναγκαία μετά την αποχώρηση από την πλειοψηφία, της «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στην βουλή η κυβέρνηση χαίρει ευρείας πλειοψηφίας. Στην γερουσία, μπορεί να στηριχθεί σε 171 ψήφους σε σύνολο 315.

«Πρέπει να ταχθούμε με όσους αγαπούν την Ευρώπη, έστω και αν γνωρίζουμε τα όρια της, διότι χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξαναβιθυστούμε στον Μεσαίωνα» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης πρόσθεσε ότι «ζητά, σήμερα, ψήφο εμπιστοσύνης για μια νέα αρχή, για να γίνει σαφές ότι υπάρχει μια τομή ανάμεσα στο χθες και το σήμερα».

Την ώρα που στο κοινοβούλιο της Ρώμης βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, σε πολλές περιοχές της Ιταλίας συνεχίζεται η διαμαρτυρία των οδηγών φορτηγών κατά της οικονομικής πολιτικής λιτότητας , με την στήριξη βιοτεχνών, εμπόρων και φοιτητών.

Μέρος των διαδηλωτών έχει προειδοποιήσει ότι αν η κυβέρνηση Λέτα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η κινητοποίηση πρόκειται να λάβει νέες, θεαματικές μορφές. Απευθυνόμενους προς τους οδηγούς φορτηγών και στους υποστηρικτές τους, ο επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, κάλεσε τους αστυνομικούς που θέλησαν να φανούν αλληλέγγυοι προς τους διαδηλωτές «να σταματήσουν να προστατεύουν τους Ιταλούς πολιτικούς, διότι ευθύνονται για την σημερινή κατάντια της χώρας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός καυτηρίασε την όλη στάση και τις δηλώσεις του Γκρίλο, τονίζοντας ότι «όσοι ζητούν από τις δυνάμεις ασφαλείας να ακολουθήσουν την οδό της ανυπακοής, πρέπει να ξέρουν ότι στους δημοκρατικούς θεσμούς πρέπει να δείχνουμε, πάντα, τον απαιτούμενο σεβασμό».