ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι αύριο η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Μέχρι αύριο η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προσπαθήσει "το συντομότερο δυνατόν" να βρει τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Ναπολιτάνο σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επισημοποιήσει ο Λέτα την παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως ζητούσε η ιταλική αντιπολίτευση.

Οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσουν από σήμερα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Σάββατο.

Ο Ναπολιτάνο τόνισε ότι "είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μια αποτελεσματική λύση στην κρίση", εάν ληφθεί υπόψη η επισφαλής κατάσταση της ιταλικής οικονομίας αλλά και η ανάγκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προώθηση άλλων πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε "αφοσιωμένο Ευρωπαίο" τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχος του Λέτα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας.

"Έχω ήδη συναντηθεί μαζί του πολλές φορές (. . .) και μου φαίνεται ότι είναι ένας βαθιά αφοσιωμένος Ευρωπαίος που ενδιαφέρεται έντονα να προωθήσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη θέση της Ιταλίας, παραμένοντας πάντα πολύ πιστός στο ευρωπαϊκό σχέδιο", τόνισε.

Ο Μπαρόζο σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη "στην προθυμία και την ικανότητα της Ιταλίας να προωθήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της", ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα, την 1η Ιουλίου. Όπως είπε, τηλεφώνησε στον Λέτα και του εξέφρασε την εκτίμησή του "για τη θαυμάσια συνεργασία" που είχαν αυτό το διάστημα.

Η Γερμανία από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια "σταθερή" έκβαση στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Λέτα. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι "η Ιταλία είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός εταίρος μας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη" ευχόμενος "οι ηγέτες όλων των δημοκρατικών κομμάτων" να συμφωνήσουν γρήγορα μεταξύ τους για μια "σταθερή λύση".

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινούν διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση, μετά την παραίτηση Λέτα

Ιταλία: Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την παραίτηση Λέτα

Παραιτείται ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα