Ο Μπερλουσκόνι θα εκπροσωπήσει το Φόρτσα Ιτάλια στις διαβουλεύσεις

Ο Μπερλουσκόνι θα εκπροσωπήσει το Φόρτσα Ιτάλια στις διαβουλεύσεις

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια στις διαβουλεύσεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο.

 

Παρά το ότι ο Μπερλουσκόνι έχει καταδικασθεί αμετάκλητα από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων κι αναμένεται να ξεκινήσει να εκτίει επτά μήνες «εναλλακτικής» ποινής προσφέροντας κοινωφελή εργασία, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης συνεχίζει να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματός του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια να συγκεντρώνει το 24,3% στην πρόθεση ψήφου.

Σχολιαστές επισημαίνουν ότι η αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο —κατά την οποία ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να εκφράσει τις θέσεις του κόμματός του όσον αφορά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης— του δίνει την ευκαιρία να πάρει «συμβολική εκδίκηση»: παρά το ότι τον περασμένο Νοέμβριο αποπέμφθηκε από την γερουσία, επιστρέφει στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να συμβάλει να καθοριστεί η τύχη της χώρας.

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι ο Μπερλουσκόνι θα αρνηθεί να στηρίξει την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να συνθέσει ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι.

Σε σημερινή του προεκλογική ομιλία στην Σαρδηνία, όπου την Κυριακή οι πολίτες ψηφίζουν για την ανανέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: «θέλω να ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στον Ρέντσι. Αυτά που συμβαίνουν, όμως, δεν νομίζω ότι συνάδουν με τα όσα πρέπει να εκτυλίσσονται σε μια δημοκρατία».

Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις υπό τον Ιταλό πρόεδρο που αρχίζουν αύριο, όπως ξεκαθάρισαν με ανακοινώσεις τους σήμερα.