ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε συνενοχή του κλήρου στην παιδοφιλία

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε συνενοχή του κλήρου στην παιδοφιλία

«Την ανεξήγητη συνενοχή» ενός μέρους του κλήρου με τους παιδεραστές ιερείς και επισκόπους κατήγγειλε ο πάπας Φραγκίσκος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα ανεχθώ κανένα κακό» εναντίον ανηλίκων.

Στη διάρκεια μιας λειτουργίας στην οικία του στην Αγία Μάρθα, παρουσία έξι θυμάτων παιδεραστών ιερέων, τριών ανδρών και τριών γυναικών (δύο Γερμανών, δύο Βρετανών και δύο Ιρλανδών), ο πάπας σημείωσε ότι ο πόνος των θυμάτων και οι αυτοκτονίες «βαρύνουν τη συνείδηση της Εκκλησίας».

«Ενώπιον του Θεού και του λαού του εκφράζω τη θλίψη μου για τις αμαρτίες και τα σοβαρά εγκλήματα της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς που διαπράχθηκαν εις βάρος σας και ζητώ ταπεινά συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πάπας.

«Εκλιπαρώ τη συγχώρεσή σας και για την αμαρτία της παράλειψης από ένα μέρος των επικεφαλής της Εκκλησίας που δεν απάντησαν επαρκώς στις αναφορές κακοποίησης που υπέβαλαν μέλη των οικογενειών, καθώς και τα ίδια τα θύματα της κακοποίησης», πρόσθεσε.

«Εδώ και κάποιο καιρό ένιωθα στην καρδιά μου μια βαθιά θλίψη και πόνο» για τις κακοποιήσεις αυτές «που τόσο καιρό αποκρύπτονταν, συγκαλύπτονταν με μια ανεξήγητη συνενοχή», σημείωσε ακόμα ο ποντίφικας.

«Πρόκειται για περισσότερο από επονείδιστες πράξεις. Είναι σαν ένα ιερόσυλο δόγμα. Αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν αυτά τα κορίτσια και τα αγόρια στο είδωλο της σεξουαλική τους επιθυμίας», κατήγγειλε ο ίδιος αναφερόμενος σε μια «βεβήλωση της εικόνας που δημιούργησε ο θεός καθ' ομοίωσή του».

«Γνωρίζω ότι αυτά τα βάσανα είναι η πηγή για βαθύ συναισθηματικό πόνο ο οποίος συχνά δεν σταματά. Πολλοί από αυτούς που υπέφεραν με αυτό τον τρόπο βρήκαν καταφύγιο στον δρόμο του εθισμού. Άλλοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους γονείς τους, τους συζύγους τους και τα παιδιά τους», συνέχισε ο πάπας Φραγκίσκος.

«Κάποιοι αντιμετώπισαν τη φοβερή τραγωδία του θανάτου από αυτοκτονία ενός αγαπημένου τους προσώπου. Οι θάνατοι αυτών των παιδιών που τόσο αγαπά ο Θεός βαρύνουν την καρδιά μου και τη συνείδησή μου και αυτή ολόκληρης της Εκκλησίας», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Δεν υπάρχει θέση στην Εκκλησία για όσους διαπράττουν τέτοιες κακοποιήσεις, δεσμεύομαι να μην ανεχθώ τη διάπραξη οποιουδήποτε κακού εναντίον ανηλίκων από ένα πρόσωπο, είτε ανήκει στην Εκκλησία είτε όχι».

Και κατέληξε λέγοντας ότι οι επίσκοποι πρέπει να δράσουν «με τη μεγαλύτερη φροντίδα» για την προστασία των ανηλίκων και «πρέπει να ενημερώνουν» σε περίπτωση που διαπράττονται τέτοιου είδους κακοποιήσεις στις επισκοπές τους.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, πατέρας Λομπάρντι, ο πάπας συναντήθηκε με κάθε ένα από τα έξι θύματα ξεχωριστά για περισσότερο από μισή ώρα.

«Εκτίμησαν ότι τους άκουσε με πολλή προσοχή και διαθεσιμότητα», πρόσθεσε ο Λομπάρντι, εκτιμώντας ότι αυτή η συνάντηση αναμένεται να «ανοίξει έναν εποικοδομητικό δρόμο» στην Εκκλησία προκειμένου «να γιατρευτούν οι πληγές» όλων των θυμάτων.
Σημειώνεται ότι τα έξι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είχαν φτάσει χθες Κυριακή (6/7) στην οικία του πάπα στην Αγία Μάρθα, όπου πέρασαν τη νύχτα, αφού είχαν μια σύντομη συνάντηση με τον πάπα.

Αυτή η προσωπική συνάντηση με τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, την οποία είχε ανακοινώσει ο πάπας στα τέλη Μαΐου, ήταν πολυαναμενόμενη, κυρίως από τις οργανώσεις των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που είχαν εκφράσει την έκπληξή τους καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα, εκτιμώντας ότι το Βατικανό δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει ένα δίκτυο παιδεραστίας στην εκκλησίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος, πάντως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα την πολιτική του «μηδενικής ανοχής», υπογραμμίζοντας ότι επιθυμεί να επιβάλει «πολύ αυστηρές κυρώσεις» εναντίον όσων ευθύνονται για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς είχε αποκαλυφθεί τη δεκαετία του 2000 και αφορούσε δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε πολλές χώρες, από την Ιρλανδία ως τις ΗΠΑ. Οι κακοποιήσεις έλαβαν χώρα κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Η Καθολική Εκκλησία κατηγορήθηκε ότι συχνά ανέχθηκε και κάποιες φορές προστάτευσε τους δράστες, χωρίς να ακούσει τις καταγγελίες των θυμάτων…

Διαβάστε ακόμα:

Μοντάνα: Τρία Boeing έπεσαν σε ποτάμι! (photos)

Χαβάη: Το πρώτο επίσημο αεροδρόμιο για προσγείωση εξωγήινων!

Παναμάς: Κοριτσάκι με τρία πόδια θα περπατήσει για πρώτη φορά (videos)

Καλιφόρνια: Γλίτωσε από επίθεση καρχαρία χτυπώντας τον στη μύτη! (video+photos)

ΗΠΑ: Καταληψίας στρίπερ αναστάτωσε οικογένεια! (video+photos)

Βρετανία: Μεθυσμένος έσπασε το πόδι αστυνομικού! (video)

Βρετανία: Η γυναίκα με το μεγαλύτερο στήθος δυσκολεύεται να χειροκροτήσει! (photos)