ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Συλλήψεις για τις δολοφονίες μελών ενημερωτικής ομάδας στη Γουινέα

Έμπολα: Συλλήψεις για τις δολοφονίες μελών ενημερωτικής ομάδας στη Γουινέα

Στη σύλληψη έξι ατόμων τα οποία φέρονται να σκότωσαν οκτώ μέλη μιας αντιπροσωπείας κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε αγροτική κοινότητα, για να ενημερώσει τους κατοίκους σχετικά με τον ιό Έμπολα, προχώρησαν οι Αρχές της Γουινέας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και έχει ξεκινήσει έρευνα για να καθοριστεί αν στους φόνους εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σάιντ Φοφάνα, συμπληρώνοντας:

«Όλοι όσοι εμπλέκονται στους φόνους αυτούς θα εντοπιστούν και θα προσαχθούν στα δικαστήρια για να τιμωρηθούν με τη μέγιστη αυστηρότητα που προβλέπει ο νόμος».

Μια αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων, στελεχών των υγειονομικών υπηρεσιών επισκέφθηκε στις αρχές της εβδομάδας συνοδευόμενη από δημοσιογράφους την περιοχή Ουομέ, κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία και στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Στην ομάδα συμμετείχε και ο κυβερνήτης της περιοχής όπου βρίσκεται η Ενζερεκόρε (η μεγαλύτερη πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γουινέας), ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου της Ενζερεκόρε, ο διευθυντής ενός τοπικού κέντρου υγείας και δημοσιογράφοι.

Οι ντόπιοι κατηγόρησαν τα μέλη της ομάδας ότι «ήρθαν να τους σκοτώσουν» διότι, σύμφωνα με εκείνους, «ο Έμπολα είναι μια εφεύρεση των Λευκών για να σκοτώσουν τους Μαύρους» και στη συνέχεια τους επιτέθηκαν. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι υπήρξαν 21 τραυματίες. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τρεις άνθρωποι κρατούνται όμηροι στην Ουομέ.

Στο μεταξύ, στη γειτονική Σιέρα Λεόνε οι δρόμοι σήμερα είναι άδειοι καθώς τέθηκε σε ισχύ τριήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας έπειτα από διαταγή της κυβέρνησης, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα.

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους μεγάλους δρόμους για να διασφαλιστεί ότι οι περίπου 6 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας συμμορφώνονται με την απαγόρευση, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους από τις 19 ως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι μόνοι που επιτρέπεται να βρίσκονται στους δρόμους είναι οι 28.000 εθελοντές οι οποίοι διεξάγουν μια εκστρατεία πόρτα-πόρτα για να εντοπίσουν πιθανά νέα κρούσματα του ιού και να ενημερώσουν τους πολίτες. Επίσης θα μοιράσουν 1,5 εκατομμύριο σαπούνια για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους, κάτι που είναι κρίσιμο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας.

Παρόλα αυτά, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επικρίνουν την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους καραντίνες ενδέχεται να ωθήσουν τους πολίτες να κρύψουν πιθανά κρούσματα του ιού Έμπολα και έτσι να εξαπλωθεί περισσότερο η επιδημία.

«Βάσει της εμπειρίας μας οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι καραντίνες δε βοηθούν στον έλεγχο της επιδημίας του Έμπολα και τελικά καταλήγουν να οδηγούν τους ανθρώπους να κρύβονται, ενώ θέτουν σε κίνδυνο και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», καταγγέλλει η οργάνωση.

Την ίδια ώρα, ένα μέλος των MSF που προσβλήθηκε από τον ιό στη Λιβερία μεταφέρθηκε στη Γαλλία. Έφτασε σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού όπου θα της παρασχεθεί «πειραματική θεραπεία», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, η Γερμανία προετοιμάζεται να ξεκινήσει την αερομεταφορά εφοδίων στο Ντακάρ της Σενεγάλης τα οποία προορίζονται για τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία—τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

Διαβάστε ακόμα:

Γουινέα: Θανατηφόρα επίθεση κατοίκων εναντίον ενημερωτικής ομάδας του Έμπολα!