ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμυριούχοι τζιχαντιστές: Δείτε πώς καταφέρνουν να είναι πάμπλουτοι

Εκατομμυριούχοι τζιχαντιστές: Δείτε πώς καταφέρνουν να είναι πάμπλουτοι

Στο νότιο άκρο της Τουρκίας, οι χαμηλοί λόφοι κατεβαίνουν αργά προς τα σύνορα με τη Συρία. Μία πόλη φαίνεται στον ορίζοντα. Τίποτα δε μαρτυρά τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά των συνόρων...

Ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση, γνωστή και ως ISIS, μάχεται με όλες τις δυνάμεις της για να αποκτήσει τον έλεγχο νέων εδαφών και να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο ισλαμικό χαλιφάτο, ή ίσως ακόμα και ένα ξεχωριστό ισλαμικό κράτος, σύμφωνα με το πρότυπο του πρώτου χαλιφάτου που απλωνόταν σε ολόκληρη την περιοχή μετά το θάνατο του Προφήτη Μωάμεθ, περίπου το 640 μ.Χ.

Καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους επεκτείνονται σε περιοχές όπως το χωριό Besaslan, οι τζιχαντιστές, μπορούν να «βρουν» τα χρήματα που χρειάζονται για τον αγώνα τους. Και κυρίως, από το λαθρεμπόριο του πετρελαίου.

Το πετρέλαιο προέρχεται από διυλιστήρια και πηγάδια που οι Ισλαμιστές έχουν υπό τον έλεγχο τους στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ και που μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ εύκολο να εισχωρήσει κανείς από την ήσυχη πλευρά της νότιας Τουρκίας.

Το φτηνό και λαθραίο πετρέλαιο, το οποίο στην Τουρκία είναι πανάκριβο, πωλείται από τους μαχητές και λόγω της χαμηλής του αξίας, κανείς δεν ενδιαφέρεται αν αυτός που το πουλάει είναι ένας εχθρός.

Στο Hatay της Τουρκίας, μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο, η βενζίνη κοστίζει περίπου 7.50 $ ανά γαλόνι.

Στη Μοσούλη, οι μαχητές του ISIS λεηλάτησαν την κεντρική τράπεζα και άλλες μικρότερες επαρχιακές τράπεζες, με αποτέλεσμα ένα αναπάντεχο οικονομικό κέρδος δεκάδων και ενδεχομένως εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ιδιαίτερα προσοδοφόρα αποδεικνύεται η πώληση προστασίας στις τοπικές επιχειρήσεις, με τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους να αυξάνονται κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, ενώ από τις απαγωγές είναι άγνωστο το ποσό που μπαίνει στα ταμεία του.

Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε τις χορηγίες από εύπορους σουνίτες των χωρών του Κόλπου που αποτελούν μία ακόμα πηγή μεγάλων εσόδων. Κατά τον πόλεμο του Αφγανιστάν οι υποστηρικτές της ισλαμικής αντίστασης μπορούσαν να κάνουν δωρεές χωρίς να τους επιβλέπει κανένας.

Όσο αυξάνονται οι περιοχές όπου η τζιχαντιστική οργάνωση έχει τον έλεγχο, τόσο θα αυξάνονται και τα κέρδη τους.

Διαβάστε επίσης: Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει πλέον τα 3/4 της πόλης Κομπάνι