ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Με υποσχέσεις η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Με υποσχέσεις η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

Η προεκλογική εκστρατεία για τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ολοκληρώνεται με τις αμέτρητες υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων τους, μεταξύ των οποίων και η αναγγελία συλλήψεων για εθνική προδοσία.


"Φάχρο, να τους συλλάβεις" είναι το μήνυμα που κυριάρχησε στην κεντρική εκλογική συγκέντρωση του κόμματος "Συμμαχία για καλύτερο μέλλον" του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, υποψήφιου εκπροσώπου των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας.

Οι υποστηρικτές του κόμματος στη συγκέντρωση στη Ζένιτσα διατύπωσαν το αίτημα αυτό στον αρχηγό του κόμματος και εκείνος απάντησε ότι το αίτημά τους θα ικανοποιηθεί, μόλις αναλάβει την εξουσία.

"Διαμηνύω δημόσια: το έννομο κράτος θα συλλάβει όσους έκλεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια μάρκα από τα δημόσια ταμεία, έκλεψαν σε διάφορους διαγωνισμούς και ταπείνωσαν τον λαό" είπε ο κ. Ράντοντσιτς, ιδιοκτήτης ΜΜΕ και πρώην υπουργός Ασφάλειας της χώρας.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), νυν εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην προεδρία της Βοσνίας, αποφάσισε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας να αγνοήσει τις κατηγορίες του Ράντοντσιτς, να επικεντρωθεί στις υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση του κράτους και να δηλώσει βέβαιος για μεγάλη νίκη του κόμματός του.

"Φυσικά, ο λαός επιστρέφει στο κόμμα που τον οδήγησε στη νέα ιστορία, κατά την πιο ταραχώδη περίοδο" είπε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς στην προεκλογική εκστρατεία στο Σαράγεβο, που διεξήχθη την Τετάρτη.

Είπε ακόμη ότι το SDA θα λάβει 300.000 ψήφους,τρεις φορές περισσότερους από τις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια και θα γίνει η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.

Ο νυν εκπρόσωπος των Κροατών στην προεδρία της Βοσνίας, Ζέλικο Κόμσιτς, υποψήφιος του Δημοκρατικού Μετώπου σε αυτές τις εκλογές, υποσχέθηκε ότι θα οδηγήσει στη φυλακή όσους συνδέονται με το έγκλημα, όσο κοντά του κι αν βρίσκονται.

"Δεν υπάρχει άνθρωπος με τον οποίο δεν θα συγκρουστώ και δεν θα επιμείνω να πάει στη φυλακή αν είναι εγκληματίας ή κλέφτης" είπε ο κ. Κόμσιτς σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TV1.

Ο Ζέλικο Κόμσιτς βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο ο Κόμσιτσς αποχώρησε και ίδρυσε νέο κόμμα.

"Ο Κόμσιτς πρόδωσε 300.000 υποστηρικτές του SDP" υποστήριξε ο κ. Λαγκούμτζιγια σε προεκλογική συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι πρώην στενός συνεργάτης του χάρη στο SDP έλαβε μισθούς 500.000 μάρκων Βοσνίας και στη συνέχεια γύρισε την πλάτη στο κόμμα.

"Πείτε σε εκείνους που θέλουν να τον ψηφίσουν ότι θα τους προδώσει" είπε ο κ. Λαγκούμτζιγια και κάλεσε τον Ζέλικο Κόμσιτς να πει δημόσια τι έχει συμφωνήσει με τον Ράντοντσιτς και τον πρόεδρο της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας, Ντράγκαν Τσόβιτς.

Ο Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια έκανε έμμεση αναφορά στις εικασίες περί μετεκλογικού συνασπισμού του Δημοκρατικού Μετώπου, της Συμμαχίας για καλύτερο Μέλλον με στόχο τον εκτοπισμό του SDA και του SDP.

Σφοδρή ήταν και αντιπαράθεση μεταξύ των υποψήφιων εκπροσώπων των Κροατών στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, του Μάρτιν Ραγκούζ από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 και του Ντράγκαν Τσόβιτς από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας.

Διαβάστε επίσης: Κομπάνι: Σκληρές μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών