ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ψηφίζει για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Η Βρετανία ψηφίζει για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Ψηφοφορία για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να απέχει από τη διαδικασία.

Δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση της Σουηδίας –την οποία αμέσως επέκρινε το Ισραήλ– ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, η Βρετανία θα εξετάσει με τη σειρά της το αμφιλεγόμενο αυτό ζήτημα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, που ξεκίνησε πριν από λίγο.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Πολωνία ή η Βουλγαρία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος το 1988, ενώ ανήκαν ακόμα στο σοβιετικό μπλοκ. Συνολικά η Παλαιστινιακή Αρχή στηρίζεται στην αναγνώριση 134 χωρών, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Η ψηφοφορία των Βρετανών βουλευτών δεν θα αλλάξει τίποτα στο άμεσο μέλλον καθώς έχει έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί.

Υπουργοί και υφυπουργοί δεν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στις 24:00 (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να αποφύγουν κάθε μορφή δέσμευσης. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει επίσης τον πολύ ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος αυτού.

Η πρόταση, που κατέθεσε ο βουλευτής των Εργατικών Γκρέιαμ Μόρις, θέτει το ερώτημα εάν η Βρετανία που απείχε το 2012 από την ψηφοφορία για την αναγνώριση του καθεστώτος παρατηρητή του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, «πρέπει να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης δίπλα από το κράτος του Ισραήλ».

Την πρόταση στηρίζουν πολλοί βουλευτές των Εργατικών και των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ο συνασπισμός αναφέρει ότι δεν έχει δώσει καμία σύσταση προς του βουλευτές των κομμάτων, την ώρα που πολλοί βουλευτές των Εργατικών που τάσσονται υπέρ του Ισραήλ θα καταψηφίσουν την πρόταση.

«Η Μεγάλη Βρετανία έχει μία ιστορική και ηθική ευθύνη» να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης εξέφρασε ο βουλευτής των συντηρητικών Άλαν Ντάνκαν, πρώην υπουργός αρμόδιος για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

«Εδώ και πολύ καιρό η Παλαιστίνη παραμένει κατεχόμενη, οι κάτοικοί της ζουν μία άθλια ζωή. Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν, λίγο-λίγο, να οικοδομούν σε περιοχές που δεν τους ανήκουν. Έχει έρθει η μεγάλη στιγμή προκειμένου ο κόσμος να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης όπως τον έχουν ήδη κάνει 134 κράτη μέλη του ΟΗΕ» υποστήριξε ο πρώην υπουργός στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης, ακόμα και συμβολικής σημασίας, ενός Κράτους των Παλαιστινίων από το βρετανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για «άλλα Κράτη της ΕΕ» να δεσμευτούν σε αυτό το ενδεχόμενο, διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντάκτης της πρότασης.

Σύμφωνα με τον Μόρις, μία θετική ψήφος στο βρετανικό κοινοβούλιο θα επέτρεπε επίσης να ασκηθεί «μία τεράστια πίεση στην παρούσα κυβέρνηση και την επόμενη» στη Βρετανία, που αναμένεται να εκλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό της το Μάιο του 2015.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα απόσχει από την ψηφοφορία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για το αν κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως Κράτος, είπε ο εκπρόσωπός τύπου του σήμερα.

Ο εκπρόσωπος τύπου είπε ότι η ψηφοφορία δεν θα αλλάξει τη διπλωματική θέση της Βρετανίας. Η Βρετανία δεν έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, αλλά έχει αναφέρει ότι θα το κάνει σε οποιαδήποτε στιγμή εφόσον πιστεύει ότι θα βοηθούσε την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ.

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση καλεί τους υπουργούς να απόσχουν επίσης.

«Είμαι αρκετά ξεκάθαρος για την θέση της κυβέρνησης και αυτό δεν θα αλλάξει» τόνισε ο εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της ψηφοφορίας.

«Όταν πιστεύεις ότι υποστηρίζεις τη σωστή θέση… αυτήν, πιστεύω, λαμβάνεις», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Δήλωσε ψεύτικη ηλικία για να μπει στο Facebook: Είναι 113 ετών!