ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρκίνα Φάσο: Μεταβατικός πρόεδρος ο Μισέλ Καφάντο

Μπουρκίνα Φάσο: Μεταβατικός πρόεδρος ο Μισέλ Καφάντο

Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Καφάντο όρισαν μεταβατικό πρόεδρο οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο πραγματοποιώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, στον απόηχο της σύντομης διακυβέρνησής της από τον στρατό.

Ο Καφάντο επελέγη στο πλαίσιο συμφωνίας μετά την ανατροπή του επί σειρά ετών προέδρου της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα και την αντικατάστασή του μία ημέρα αργότερα από τον αντισυνταγματάρχη Ισαάκ Ζίντα.

Ο 72χρονος Καφάντο διετέλεσε πρεσβευτής της πρώην γαλλικής αποικίας στα Ηνωμένα Έθνη και για ένα χρόνο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας και προτάθηκε ως υποψήφιος από τον στρατό.

Ο Καφάντο θα ορίσει πρωθυπουργό που θα λάβει εντολή σχηματισμού της 25μελούς κυβέρνησης αλλά δεν θα του επιτραπεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.

Ο Κομπαορέ, ο οποίος υπήρξε σημαντικός σύμμαχος της Δύσης κατά των ενόπλων ισλαμιστών, απομακρύνθηκε από την εξουσία στη διάρκεια εξέγερσης που πυροδότησαν οι προσπάθειές του να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να του επιτραπεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές το 2015 παρότι βρισκόταν στην εξουσία ήδη 27 χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις