ΚΟΣΜΟΣ

Ουρουγουάη: Φαβορί στις εκλογές ο Βάσκες

Ουρουγουάη: Φαβορί στις εκλογές ο Βάσκες

Οι Ουρουγουανοί ψηφοφόροι επιλέγουν σήμερα (30/11) τον διάδοχο του προέδρου τους Χοσέ Μουχίκα και μεγάλο φαβορί αυτού του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι ο υποψήφιος του ίδιου αριστερού κόμματος Ταμπαρέ Βάσκες, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος και στο παρελθόν.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 19:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας), ενώ υπάρχει δυνατότητα η ψηφοφορία να παραταθεί κατά μία επιπλέον ώρα σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη συρροή στα εκλογικά τμήματα.

Στη χώρα αυτή των 3,3 εκατ. κατοίκων όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική και η αποχή τιμωρείται με πρόστιμο, 2,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, πέντε εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο, ο οποίος συνδυάσθηκε με τις βουλευτικές εκλογές.

Ο αριστερός συνασπισμός Φρέντε Άμπιο (FA), ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει ότι διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, οδεύει προς μια τρίτη διαδοχική εντολή, έπειτα απ' αυτές του Ταμπαρέ Βάσκες και μετά του Χοσέ Μουχίκα, του αποκαλούμενου "Πέπε", ο οποίος έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο για την ευθύτητά του και τον ταπεινό τρόπο ζωής του.

Ο Ταμπαρέ Βάσκες υπήρξε από το 2005 ως το 2010 ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της χώρας.

Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 26 Οκτωβρίου, αυτός ο 74χρονος καρκινολόγος, ο οποίος δεν είχε διακόψει την άσκηση της ιατρικής κατά την περίοδο που ηγούνταν της χώρας, συγκέντρωσε 47,8% των ψήφων, κερδίζοντας με διαφορά τον κεντροδεξιό αντίπαλό του, τον 41χρονο βουλευτή Λουίς Λακάγε Που (30,9%).

Αυτός ο τελευταίος αναμένεται ότι θα πάρει στο δεύτερο γύρο τις ψήφους του Πέντρο Μπορνταμπέρι, του έτερου υποψηφίου της δεξιάς, ο οποίος είχε όμως συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο μόνο 12,9%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στον Ταμπαρέ Βάσκες 52% ως 55% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% ως 41% για τον Λουίς Λακάγε Που, υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος.

Γιος ενός πρώην προέδρου, ο Λουίς Λακάγε Που, ο οποίος ποντάρει στη εικόνα του ως νεαρού και δυναμικού ανθρώπου, εξακολουθεί πάντως να πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει: "Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον", διαβεβαίωσε.

Σχετικές ειδήσεις