ΚΟΣΜΟΣ

Ποια θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο των G7

Ποια θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο των G7

Η κρίση στην Ουκρανία, η Υεμένη και το Ιράν βρίσκονται στην ατζέντα της συνόδου των G7.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ελπίζει ότι θα εδραιωθούν οι πρόσφατες πρόοδοι που σημειώθηκαν στα ζητήματα της Ουκρανίας και του Ιράν στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας G7 στο Λίμπεκ της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο Στάινμαϊερ εξέφρασε ενώπιον των δημοσιογράφων την ικανοποίησή του για «το απολύτως ενθαρρυντικό αποτέλεσμα» που είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, η μακρά συνάντηση με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα βράδυ στο Βερολίνο.

Ο κίνδυνος νέων παραβιάσεων της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μινσκ θα μειωθεί χάρη «στην απομάκρυνση νέων τύπων όπλων από την ζώνη της σύγκρουσης», σημείωσε ο Στάινμαϊερ πριν τη συνάντησή του με τους ομολόγους του των άλλων πέντε μεγάλων οικονομιών του πλανήτη (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία) – ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναμένεται να φτάσει στη γερμανική πόλη την Τετάρτη -.

Στην Ομάδα G8 συμμετείχε και η Ρωσία, όμως μετά τον αποκλεισμό της Μόσχας λόγω της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, και πλέον ονομάζεται Ομάδα G7.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Στάινμαϊερ εκτίμησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις» σχετικά με την επιτυχία της εφαρμογής της συμφωνίας-πλαίσιο που συνήφθη στις 2 Απριλίου μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία)
«Είναι μια καλή βάση για να προσπαθήσουμε τώρα να επιτύχουμε μια πραγματική συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Στάινμαϊερ υπογράμμισε ότι στη σύνοδο αυτή, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Λίμπεκ, αυτή θα συζητηθεί και η κρίση στην Υεμένη, σχολιάζοντας ότι «είμαστε στην αρχή των ειρηνευτικών μας προσπαθειών».

Ρoή Ειδήσεων