ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με πολλά ζητήματα άλυτα

Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με πολλά ζητήματα άλυτα

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ζαν Άσελμπορν ότι «όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων» η Ευρώπη παραμένει διχασμένη σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα.Η βούληση των ισχυρών του Βορρά να περάσει με ομοφωνία το σχέδιο Γιούνκερ που προέβλεπε την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων συνάντησε την ισχυρή άρνηση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης να συμμορφωθούν. Η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση, ενώ η Φινλανδία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Κ. ΕΥΡΩΠΗΣ

της Σοφίας Βεργοπούλου

Μέχρι χθες κανείς δε γνώριζε αν η λέξη «υποχρεωτική» θα περιλαμβανόταν στο κείμενο, κάτι που τελικά δεν έγινε και ναι μεν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς μπορεί να δήλωσε πως κανένα κράτος μέλος δεν έχει το δικαίωμα να μη δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που του έχει οριστεί, αλλά δεν ξεκαθάρισε πως θα το διασφαλίσει αυτό.

Είπε μόνο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως «θεματοφύλακας των συνθηκών», θα διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Να υπενθυμίσουμε πως το σχέδιο Γιούνκερ προέβλεπε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις χώρες που δε θα συμμορφωθούν. Βέβαια, ίσως όλα αυτά να ξεκαθαριστούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Σλοβακίας μέσω του πρωθυπουργού της Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως θα αρνηθεί να εφαρμόσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες της χώρες της ΕΕ. «Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν θα εφαρμοστούν στο έδαφος της Σλοβακίας», είπε ο Φίτσο μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Την προσωπική του ικανοποίηση για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος αποκαλώντας τη συμφωνία, μια «ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική» της Ένωσης.
Όπως ενημέρωσε, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
Όπως προκύπτει από τη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα, η Ουγγαρία δε θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, όπως είχε αρχικά προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος. Αντίθετα, ορίστηκε πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί έναν αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει».

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως η δημιουργία των λεγόμενων "hot spots", ειδικών κέντρων υποδοχής, είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τη διαχείριση των μεταναστευτικώ ροών. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η δημιουργία τέτοιων κέντρων στην Ελλάδα ή την Ιταλία χρήζει περαιτέρω εντατικής συζήτησης, καθώς θα πρέπει κανείς να γνωρίζει από ποιες χώρες τελικά γίνονται αποδεκτοί πρόσφυγες, ενώ είναι αναγκαίο να υπάρχει η προθυμία όσον αφορά την κατανομή τους, γι' αυτό και πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι για κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, αναφέροντας ότι ένα από τα κύρια θέματα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες της Συρίας, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα χρηματικά ποσά για την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όπως επίσης και για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής σίτιση των ανθρώπων στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην περιοχή της κρίσης.

Συνολικά, σημείωσε, απαιτούνται περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα συνεισφέρουν από ένα τρίτο έκαστος οι ΗΠΑ, οι χώρες του Κόλπου και η ΕΕ. Ο Βέρνερ Φάιμαν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ήδη σήμερα θα μπορέσουν να καθοριστούν οι πρώτες κοινές συνεισφορές.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

«Σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών έλαβαν μια σημαντική απόφαση να μετεγκατασταθούν 120.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη που επηρεάζονται άμεσα από το πρόβλημα των προσφύγων, σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων από τότε που η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της. Η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες που ανέλαβαν όλα τα κράτη μέλη έτσι ώστε να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, και χαιρετίζει ιδίως την ακούραστη δουλειά της λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Μετά την απόφαση αυτή, η ΕΕ είναι τώρα σε θέση να μεταφέρει συνολικά 160.000 άτομα που έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ θα διοργανώσουν από κοινού με τα κράτη μέλη τον αναγκαίο συντονισμό για την εφαρμογή του μηχανισμού επί τόπου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε με συνέπεια και συνέχεια για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα. Η μετεγκατάσταση είναι μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης. Οι υπουργοί Εσωτερικών τώρα αναμένεται να προχωρήσουν στις άλλες προτάσεις που υπεβλήθησαν από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των ασφαλών χωρών καταγωγής και την περαιτέρω μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, τα βασικά αίτια της κρίσης των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αύριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν τις άμεσες δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή μας, και τις πιέσεις των προσφύγων στις γειτονικές χώρες.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα 28 κράτη μέλη ».

Σχετικές ειδήσεις